Donald-dubberen

Nickolas elsker det han driver med. – Jeg har imitert Donald siden jeg var to år gammel, sier han.

Nickolas elsker det han driver med. – Jeg har imitert Donald siden jeg var to år gammel, sier han.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Donald Ducks norske stemme tilhører Nickolas Pettersen (17) fra Fredrikstad. Nå dubber han filmer med et stjernelag bestående av blant andre Nils Ole Oftebro og Marit Maurstad.

DEL

Vi ankommer "Sun Studios" på Torshov i Oslo. Det henger mange plakater fra kjente animasjonsfilmer på veggene. Pocahontas, Tarzon og Toy Story er noe av det som setter farge på den grå korridoren.
Vi skal møte Nickolas Henriksen (17), Norges nye Donald-stemme. Men så viser det seg at det har blitt en misforståelse. "Donald" er i Drammen og feirer 72 års jubileum.

"Kjendiser".

Dagen etter er vi igjen på plass i studioet. På spiserommet sitter en tenåringsgutt og leser i et Donald-blad.
– Jeg er lei meg for at jeg ikke kunne komme i går, men jeg holdt et show på Donald-jubileet. Jeg pratet med Donald-stemme og sang, og så endte jeg til slutt opp på Dagsrevyen, smiler 17-åringen stolt.
Og stolt har han god grunn til å være. Det er ikke mange 17-åringer som får muligheten til å dubbe for Disney. Spesielt ikke når man jobber sammen med berømte skuespillernavn som Nils Ole Oftebro og Marit Maurstad.
– Det er litt gøy å jobbe med kjente personer, forteller Nickolas.
For to år siden var han med på en talentiade på tv. Han spilte keyboard og sang med Donald-stemmen. Han gikk helt til topps i konkurransen. På den måten fikk folkene i Sun studio vite om talentet hans og han ble tilbudt stillingen som Norges nye Donald.
– Jobben er veldig morsom, men krevende. Jeg må være hundre prosent konsentrert hele tiden for å prate akkurat når jeg skal, forklarer han.
Nickolas har alltid hatt et spesielt forhold til Donald. Han har alltid lest tegneserier og sett utallige filmer. Han var heller ikke stor første gang han gjorde et forsøk på å snakke som tegneseriehelten.
– Da jeg var to år, imiterte pappa Donald, så jeg begynte å herme etter ham. Etter hvert som jeg ble eldre, ble jeg bare flinkere og flinkere, forklarer unggutten med rolig og behagelig stemme.
Det er vanskelig å forstille seg at den stemmen kan forandres til en skjærende Donald Duck.

Barneprogram.

Nå er det tid for å starte innspillingene. Nickolas går inn i et lydtett rom. Vi setter oss sammen med Christin Borge og Åslaug Uddu Ystad på andre siden av et stort vindu. Christin er Nickolas sin instruktør, mens Åslaug er tekniker og passer på at lyden blir bra og at innspillingen går riktig for seg.
Nickolas stiller seg opp med øreklokker. Foran seg har han en mikrofon og en tv-skjerm. Det som skal spilles inn i dag, er en dataanimert serie for de minste. Serien er veldig pedagogisk riktig og skal sørge for at barna lærer et og annet.
Dagens episode handler om at Donald og de andre skal lage overraskelsesfest for Minni.
– I dag skal vi bake kake og telle litt. Det vanlige i grunn, fleiper Christin før de begynner innspillingen.
Vi ser serien på skjermen. Først ser vi den på engelsk, så leser Nicolas inn den oversatte versjonen etterpå.
De spoler frem og tilbake. Spiller inn, sletter og spiller inn på nytt.
Nickolas har gått helt inn i rollen som Donald Duck. Han bruker hele kroppen mens han snakker. Han vifter med armene og lever seg helt inn i det han holder på med.

Talent.

– Du er helt fantastisk! Helt utrolig flink, utbryter Åslaug etter at Nickolas har fremført et ekte "Donald nys".
Lydene Nickolas klarer å komme med kan få hvem som helst til å trekke på smilebåndet.
– Nickolas har rett og slett talent for det her. Å dubbe krever at du klarer å holde mange baller i lufta samtidig. Du må prate akkurat når du skal, du må passe på å få frem humøret figuren er i og bruke riktig stemme. Nickolas mestrer den oppgaven veldig bra, skryter Christin. Det er helt tydelig at de er veldig fornøyde med innsatsen 17-åringen gjør.

Enkelt.

Til daglig er Nickolas en helt vanlig tenåring. Han er født og oppvokst i Fredrikstad, men bor nå i Porsgrunn. Der går han på musikklinjen på videregående skole.
– Det blir langt å pendle til Oslo, men det er så absolutt verdt det. Jeg ville aldri gått glipp av denne jobben, forteller Nickolas. Nå er han ferdig å spille inn to hele episoder av Donald-serien.
Enhver som har hørt Nickolas snakke som Donald undrer seg på hvordan han får det til. Forklaringen hans er latterlig lett:
– Jeg lager bare et luftrom på siden av munnen og former ordene derfra. Det er ikke så vanskelig i grunn, sier tenåringsgutten og får det hele i grunn til å virke såre enkelt.

Artikkeltags