Det blir valgdebatt ved Frederik II og Glemmen VGS

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Da det ble kjent at det ikke ble noen valgdebatt ved Frederik II videregående skole, tok elevene saken i egne hender. Dermed er det duket for debatt i morgen. Også ved Glemmen videregående skole vil de debattere.

DEL

Etter at Fylkesmannen ga skoleledelsen ved Frederik II beskjed om at for mye tid gikk med til andre aktiviteter enn undervisning, ville de ikke arrangere skoledebatt før årets valg.

Les mer om valget her

Frederik-elevene bruker spisefri til å debattere

Heller ikke ved Glemmen videregående skole skulle det være valgdebatt, men rektor John Kristiansen sier at bakgrunnen for at Glemmen i utgangspunktet ikke skulle ha debatt var faren for svineinfluensa. Han forklarer at de lagde en beredskapsplan der de skrev blant annet at de burde unngå ha store elevmasser samlet. Nå har de vurdert det hele på nytt og tirsdag blir det debatt ved skolen. Da er det en mindre gruppe på 300-400 elever som samles.

Ved Glemmen går dette inn under undervisningen.
- Vi får det til, er Kristiansens kommentar på det.
Det er ikke tilfelle ved Frederik II videregående skole. Her er det spisefri og en fritime som går med for å debattere.
- Det ideelle hadde vært å legge det i undervisningen, men siden det er så strengt med timene så var det greit å legge det utenom undervisningen, sier Sondre Glednes i elevrådet ved Frederik II.
Han synes det er svært viktig å ha en valgdebatt på skolen.
- Er man usikker er det lettere å høre på en debatt enn å bare lese aviser, tror han.

For mange skoletimer gikk bort

For Frederik II's del ligger årsaken til at man ikke kan bruke undervisningstimer til å debattere et tilsyn som Fylkesmannen hadde på skolen i april, har NRK Østfold tidligere meldt. Da gikk alarmen om at for mange av elevenes skoletimer ble brukt på annet enn undervisning, og en innstramning måtte til.

- Da fikk vi beskjed om at elevenes rett til å få det antall timer som står i læreplanene ikke var oppfylt. Dette er et valg mellom å oppfylle krav tilsynet har satt til oss, og å drive med andre aktiviteter som gjør at fagundervisningstimer faller bort, sa Frederik II's rektor til samme kilde.

Les mer om valget her

Håper flere førstegangsvelgere vil stemme

Rektor ved Frederik II, Jens Nicolaisen, kan ikke få rost elevrådet nok.
- Vi har ikke hatt mulighet til å legge dette i undervisningen, så dette er en god grunn til å skryte av elevrådet, sier han.
Han peker på at det er flere ting de kan være fornøyde med
- For det første har elevrådet selv tatt tak i dette, for det andre blir det valgdebatt og for det tredje går undervisningen sin gang, sier rektoren.

Nicolaisen sier at det heller ikke ved Frederik II vil være rom for samtlige elever. Valgdebatten skal være i kantinen på Frydenberg og der er det plass til cirka 300 elever. Han er veldig glad for at det ble debatt ved skolen.
- Det vil alltid være en fordel å spre informasjon, vi vet ikke om vi får flere førstegangsvelgere til å stemme, men vi håper at vi får det, legger han til.

Å kunne debattere og argumentere for sine synspunkter, er en helt nødvendig kunnskap og erfaring, mener nyhetsredaktør Roy Freddy Andersen. Les hans kommentar her

Artikkeltags