Nok en gang har vampyrfeberen kommet inn over oss. Med tv-serier som «True Blood», «The Vampire Diaries», «Dexter», og «Buffy the Vampire Slayer» har vampyrer nærmest blitt noe for alle og enhver.

«Alle» jenter synes Robert Pattinson er kjekk, og de mest hardcore vampyrfansa ser på filmer fra 1930-tallet. Ordet vampyr kan romme så mangt. Alt fra «Nosferatu», en gammel mytologisk skikkelse, til den moderne vampyren man kan finne i blant annet «Twilight» og «True Blood».
Men hvem er egentlig denne mystiske skikkelsen? Mytene om vampyrer går igjen i mange kulturer. Først og fremst blir vampyren beskrevet som en menneskeliknende skikkelse, men med kritthvit hud, og en svart kappe eller kjole.

Moderne vampyrer

Som kjært barn har mange navn, har også vampyren blitt kjent under flere forskjellige navn. Ett av de mest kjente navnene er «Nosferatu», som stammer fra ordet «Nos», som betyr natt, og «eratu», som betyr skikkelse.
Det finnes også ulike typer vampyrer. Den mytologiske vampyren har andre kjennetegn og andre karaktertrekk, enn den moderne vampyren. En av de største likhetene er at de begge trenger blod for å «overleve».
Vampyren har også mulighet til å forandre form. Den kan forandre seg til å bli en flaggermus, tåke, vann og en ulv. En av de mest steriotypiske trekkene ved vampyren er at den ikke kan se sitt eget speilbilde, fordi da knuser speilet. Vampyren er allergisk mot hvitløk og dør i sterkt sollys.
Disse trekkene er bare noen av svært mange steriotypiske trekk ved vampyren.

Lest alle bøkene

Men hvor kommer denne vampyrfeberen fra?
Maja Elise Chatarina Andersen (16) tror hun vet svaret. «Vampyrer er kule, mørke, det er blod og hemmeligheter.» forklarer hun.
Maja mener at «Twilight» er så populært fordi jenter ofte blir tiltrukket av denne moderne versonen av historien om «Romeo og Julie» , og hun tror at det er en av grunnene til at det er oftest jenter som ser den type filmer.
Maja har lest alle bøkene til Stephanie Meyer og forteller også at hun gleder seg til premieren på «New Moon». Vampyrbesettelsen hennes skyldes dyp fascinasjon for det overnaturlige og mørke, sier hun.
Maja har store forventinger til «New Moon», og håper på at den er like bra som den første «Twilight» filmen. Og så er jo Robert Pattinson utrolig kjekk også da, kniser hun.
Maja forklarer også at vampyrene i «Twilight» har andre karaktertrekk, enn den ordinære vampyrskikkelsen.
Vampyrene i «Twilight» dreper sjelden mennesker for å overleve, og de livnærer seg på dyreblod. De blir på en måte en slags motpol til de karaktertrekkene de fleste tenker på når man nevner ordet vampyr.
Vampyrene i «Twilight» tåler ikke sterkt sollys, de har én spesiell ting hver ved seg som gjør de ulike og ganske forskjellige, og de har også en utrolig fysikk, forklarer hun.

Tiltrukket av mysterier

Mye av den nye vampyrbølgen kom takket være Stephanie Meyers saga om vampyren Edward Cullen og ungjenta Isabella Swan.
Den levende handlingen i bøkene gjør leseren fascinert og lar seg lett rive med. Noen vil påstå at kjærlighets historien om den mørke og rebelske Edward Cullen, og den uskyldige ungjenta Isabella Swan blir sett på som en moderne version av William Shakespeares udødelige fortelling om «Romeo og Julie».
For nå har det seg slik, at vi mennesker, jente som gutt, vi blir ofte tiltrukket av mysterier, vi liker å fundere og finne ut om ting vi ikke vet hva er. Det er bare å se tilbake i tid, vi har alltid hatt noe litt spirituelt i menneskeheten.
Som foreksempel den Norrøne mytologi, gjenferd, og det overnaturlige. Ting vi ikke helt skjønner omfanget av, og har nok kunnskap om til at vi forstår det.
Mennesker har siden tidenes morgen hatt en fascinasjon for det mørke og dystre.
I det gamle testamentet i Bibelen står det skrevet om Lillith, Adams første kone, som siden ble feminist og gjorde opprør mot Adam. Lillith sverget ondskap over menneskerasen, og siden fikk barn med demoner.
Disse barna ble vampyrer, hekser, varulver og andre uhyrer. I begynnelsen var Lillith en vakker dame, men ettersom hun oppdaget gleden ved å drikke blodet til menn, ble hun gradvis til et monster med klør og hoggtenner.

Smittsomt

Vampyrfeberen er her, og det er høyst sannsynlig at den har kommet for å bli.
«New Moon» spås allerede til å bli en kinosuksess, og det er ventet nok en film dette året om vårt nye yndlings feno-men.
«Cirque Du Freak» er den første filmen basert på den første boka i «Sagaen om Darren Shan», «Cirque Du Freak», skrevet av Darren Oshantly.
«Sagaen om Darren Shan» er en romanserie på 12 bøker, og handler i korte trekk om hovedkarakteren «Darren Shan» og hans reise fra å være en vanlig ungdom, til å bli en vampyr og en rekke valg som senere kom til å påvirke han.
Romanserien har blitt oversatt til 20 ulike språk, og blitt solgt til 33 land.
Det ser ikke ut som om vampyrfeberen kommer til å gi seg med det første. Har du også blitt smittet?