Som Fredriksstad Blads utsendte skal Mads Andersen og Per-Jørgen Olsen dekke alle begivenheter i landsleiren for speidere, Urban 2001.
Enten det gjelder en forstuet ankel eller kongebesøk, skal de to bringe historien videre til FBs lesere både på papir og på internett.

«Inside information»

Ambisjonene er høye hos de unge journalistene som egenhendig skal rapportere fra en by med 10.000 innbyggere.
– Vi greier vel å fortelle det som skjer, sier Mads selvsikkert.
Per-Jørgen er enig. Han er selv speider og påmeldt landsleiren sammen med troppen sin fra Kjølberg. Det betyr at han også må følge programmet, men lover at det ikke skal hindre arbeidet for FBs lesere.
– Nei, jobben går først nå. Fordelen med å være deltaker samtidig, er at jeg vil få «inside information» på peff-treffene, mener han.

Bilder på internett

Som patruljefører skal han nemlig stille på egne møter for alle patruljeførerne, kalt peff-treff. Slike får ikke Mads være med på.
– Sovepose og sånn – det er ikke meg, forklarer Mads. – Men det er også fordelen min. Jeg er ikke speider og kan se ting fra en annen side, mener han.
Journalistisk tyngde har de også. Begge er med i U-zone, Fredriksstad Blads ungdomsredaksjon.
– Men dette er det største vi har vært med på, sier de og klarer ikke legge skjul på forventningene.
Med to digitale kamera og en bærbar pc, skal de formidle det som skjer, direkte fra leiren, nærmest fra time til time.
– Det viktigste blir nok å legge ut bilder på internett. I fotoalbumene på f-b.no kan familie og venner av speiderne selv følge med på hva som skjer, sier han.

Kongen og klovnene

Selv gleder begge seg mest til de store tingene som skal skje under Urban 2001.
– Jeg har lyst til å treffe Kongen, sier Mads.
– Tror du at du får prate med ham?
– Ja, jeg får nok tak i ham. Han må jo uttale seg til pressen når han kommer, mener Mads. – Hvis ikke, så kan jeg jo snakke litt med Jens Stoltenberg, smiler Mads.
I tillegg til Kongen og statsministeren kommer også Klovner i Kamp – rap-gruppen som tilfeldigvis er Per-Jørgens idoler.
– De skal jeg intervjue, sier han skråsikkert.