I prinsippet er dette en litt luksuriøs hamburger for voksne. Den er ypperlig som alibi for dem som ikke helt våger å vedgå at burgere faktisk er god mat.

Da funker det selvfølgelig enda bedre med en seriøs øl ved siden av. Personlig vil jeg helst bli sett med en mørk lager til min franske bøf.

Eleganse

Men dette er også en hamburger som fint takler en rødvin. Da med mye av de samme føringene som en vanlig hamburger: Saftig frukt, frisk syre og bløte tanniner.

Så vil jeg legge til at litt eleganse heller ikke er å forakte, nå som maten er hakket mer raffinert en den overlessede kjøttpakken vi ellers ofte kan bli utsatt for.

Du føler kanskje at det er obligatorisk å drikke fransk vin til en pariserbøf, aller helst skal den kanskje stamme fra vinmarkene rundt Paris by.

Dessverre er det ikke all verden de områdene har å by på, så jeg har i stedet funnet en vin med fransk sus i navnet, som riktignok er fra Østerrike:

80299 Blaufränkisch Classic 2007, Bayer-Erbhof, Burgenland, Østerrike, kr 127,50 (hovedsortiment)

Fasthet

Vinen er laget av den for oss mindre kjente druen Blaufränkisch, som er mer vanlig i Sentral- og Øst-Europa og har størst utbredelse i Ungarn – der den går under navnet Kékfrankos.

Historisk ble den regnet som en av de noble, frankiske druetypene. I Norge har druen tidligere vært å få tak i gjennom vinen Egri Bikavér, bedre kjent her til lands som okseblod.

Her opererer druen på egen hånd, og gir en fruktig, saftig, frisk og lett spicy rødvin med relativt bløt struktur, men med en nødvendig fasthet i avslutningen.

Leskende og forlengende til bøfen, og finfin også etter at maten er fortært.