Bandy – sporten som smeltet

Gresstuster i stedet for is. Jahn H. Wiese (til venstre) og Tore Nilsen har fortsatt bandykøller, men det er lenge siden de ble brukt på St.Croix idrettsplass. Foto: Nils Harald Ånstad

Gresstuster i stedet for is. Jahn H. Wiese (til venstre) og Tore Nilsen har fortsatt bandykøller, men det er lenge siden de ble brukt på St.Croix idrettsplass. Foto: Nils Harald Ånstad

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Utendørs vinteridrett har aldri hatt gode vilkår i Fredrikstad. Derfor smeltet bandysporten.

DEL

Men i de gode vintrene på 1950, -60-tallet var sporten stor i Østfold.
Og den gang som nå:
– Lokaloppgjørene mot lag fra Sarpsborg var sesongens høydepunkt. Den «obligatoriske» treningskampen på Wiesebanen samlet mange hundre tilskuere, minnes Jahn H. Wiese.
For i Sarpsborg var det mange lag å bryne seg på, Hafslund, Sparta, Borgen, og Gleng var alle bandymotstandere for St. Croix og FFK som også hadde bandy på programmet vinterstid.
I en periode på rundt 40 år var bandy den store lagidretten om vinteren i Fredrikstad. St. Croix Idrettsforening tok opp bandy på programmet i 1932, og helt til 1976 ble det spilt bandy på Wiesebanen.
I en innkalling til kamp som sto i avisene vinteren 1946, skulle kjente fotballnavn som Bjørn Spydevold, Per Spydevold og Tollef Olsen stille til kamp for FFK mot Gleng fra Sarpsborg.
Ikke nok med at FFK stilte a-lag, også b-laget ble innkalt til kamp.
I en annen notis står det at Fredrikstad og St. Croix møtes til kretskamp. FFK ble for øvrig kretsmester i bandy i 1947. Det var siste året FFK spilte bandy. Etter det var St. Croix alene i Fredrikstad.
Gullalderen for bandysporten i Fredrikstad var etter krigen, og særlig på 1950 og 60-tallet.
Før ishockeyen gjorde sitt inntog i Fredrikstad måtte alle som ville drive organisert lagidrett om vinteren spille bandy.
– Vintertreningen i fotball var ikke all verden. Bandy ga oss trening, og er mye lik fotball, sier Fritz Karlsen som spilte både på FFK og St. Croix.
Det trengs ingen stor og omfattende meningsmåling til å kåre Tore Nilsen til Fredrikstads beste bandyspiller gjennom tidene.
Som den eneste fra Fredrikstad er Nilsen blitt tatt ut til landslaget i bandy. Han var reserve i en kamp mot Sverige. Men Nilsen fikk med seg fem a-landskamper i fotball.
– Landskampen fikk jeg mens jeg spilte for Sarpsborg, sier Nilsen som smilende legger til at han ble «headhuntet» i nabobyen.
Men det var flere landslagsspillere enn Nilsen som spilte bandy i de glade 50- og 60-årene.
Per «Snæbbus» Kristoffersen og Egil Drillo Olsen er blant de mest kjente fotballnavn i St. Croix.
– Vi snakkes ganske ofte, og mimrer over all moro vi hadde den gangen sier Jahn Henrik Wiese.
Og på en grå og regnfull januardag i 2005 er det bare minner igjen av bandyen i Fredrikstad. Alt det andre er rent bort med smeltevannet.

Artikkeltags