På Østfold-målingen som ble gjennomført i juni, kom Frp ut med sjokktallet 40,1 prosent, mens Ap noterte seg for rundt 26 prosent. En ny måling i juli viste en normalisering og utjevning i forholdet mellom de to store partiene. Og den fortsetter på augustmålingen.

LES ALT OM VALGET HER

- Skoledebatt er viktig

Aps Svein Roald Hansen og Frps Vigdis Giltun er nettgjester i neste uke:
Send inn spørsmål til Aps Hansen her.

Send inn spørsmål til Frps Giltun her.

Hårfint bak

Arbeiderpartiet har her en fremgang på hele 6,1 prosentpoeng og får en oppslutning på 35,2 prosent - bare hårfint bak valgresultatet (35,7) for fire år siden.
På denne nest siste målingen før stortingsvalget går Fremskrittspartiet tilbake med 1,8 prosentpoeng til 34,2. Likevel er det skyhøyt over resultatet ved valget i 2005 (26,9), som ga Frp tre plasser på Stortingets østfoldbenk.

Små endringer

For de øvrige partienes vedkommende er det relativt små endringer. Høyre går tilbake til 11,4 prosent. Hvis dette står seg, beholder Høyre sitt ene mandat, mens listetoer Tage Pettersen fra Moss må se langt etter fast plass.
Både KrF og Senterpartiet kan glede seg over en liten fremgang fra forrige måling, mens SV og Venstre får et bitte lite minus.

Polarisering

- Dette er en måling og må tas for hva det er. At to partier stikker av med syv av 10 stemmer i Østfold, peker i retning av en polarisering - en todeling på linje med den vi så på 1980-tallet. Men da var det Høyre som var tyngdepunktet på høyresiden i norsk politikk - en posisjon som Frp nå ser ut til å ha overtatt. Det sier Geir Conrad Tufte, førstelektor i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold (HiØ).

Hva mandatfordelingen blir, er vanskelig å si.
-Det kommer an på hvordan de ulike partiene klarer seg i valgkampinnspurten. Hvis det går slik som denne målingen indikerer, kan det fort ende med at Ap får fire av de åtte faste Østfold-mandatene og Frp tre. Men det kan også bli omvendt. Og så vil Høyre legge beslag på det siste, sier Tufte.

LES OGSÅ: - Statsministeren har lovet bedre forhold for Rygge

LES OGSÅ: - Et judaskyss

LES OGSÅ: Kollisjonskurs i flyplasstriden

Ikke sikkert

I 2005 var det KrF som sikret seg det niende mandatet fra Østfold - ett av de 19 utjevningsmandatene som fordeles på fylkene.
- Det er ikke gitt at Østfold får noe utjevningsmandat i år. For at et parti skal være med i kampen om disse mandatene, er det for øvrig slik at partiet må ha en oppslutning på minst fire prosent på landsbasis, avslutter Geir Conrad Tufte.


Aps Svein Roald Hansen og Frps Vigdis Giltun er nettgjester i neste uke:
Send inn spørsmål til Aps Hansen her.

Send inn spørsmål til Frps Giltun her.


LES ALT OM VALGET HER