Da jeg var liten var sommerferie én av to ting; bilferie i Norge eller Danmark, eller telttur i Tosøkilen. Lange, late somre som aldri tok slutt, med lyden av regn på teltduken, bølger mot svaberg, måkeskrik, tupperware i alle størrelser og lukten av varm skog.

Bilferien var både slitsom og eventyrlig. Mor, far og to barn i en grå VW boble, Frøken Detektiv og Donald Duck i hullet bak baksetet, uten en tanke om sikkerhet. Hjemmelaget saftis fra kjølebag, så lenge det varte, og saft på flaske. Legoland, Løveparken og endeløse sandstrender. Det var den store utenlandsferien.

Jeg trodde dette var en forgangen tid, og at drømmen om ferie aldri skulle bli det den var. I mars endret alt seg. Avstand ble den nye nærheten. Det var som om tiden ble snudd på hodet. Norge ble det eneste mulige feriemålet. Barndommens sommer ble årets ferie. Norge er et feriemål som folk fra hele verden har på bøttelista. Vi bor midt i drømmeferien!

Ungene bryr seg overraskende lite om hvor de reiser, så lenge de får dekket behovet for is, bading og å være sammen.

Aldri har turistkontoret fått så mange henvendelser om turkart, sykkelruter, badestrender og campingplasser. Salget av bobil, båt, hengekøyer og telt har eksplodert. Camping har blitt den nye charterferien, og alle skal henge i trærne eller på tur i båt eller bobil.

Ungene bryr seg overraskende lite om hvor de reiser, så lenge de får dekket behovet for is, bading og å være sammen. Denne sommeren vil transportetappen stjele minimalt av tiden. Det gir rom for å finne de små opplevelsene, og gjøre dem til reisemål. En sakte tur i Gamlebyen, en is på benken og en time på lekeplassen. En lat dag på stranda. Et slag minigolf eller et besøk på modelljernbanen. En kortreist hotellhelg, og et godt måltid. Etter et bad på Kroksand på Skjærhalden tar turen til restauranten kun noen minutter. Alt det vi gjør på langreist ferie kan vi gjøre her.

Vi ser konturene av en annerledes sesong, med både fastboende, hyttefolk og besøkende på ferie i skjærgården og i byen vår, samtidig. Ferien skal nytes etter lange uker på hjemmekontor, samtidig som respekten for trusselen som henger over oss vil prege samværet. Det vil bli folksomt, med stort press på naturområdene. I år må vi alle bidra til at det holdes ryddig og rent, og at restriksjoner følges. Det er lett å løsne på reglene i godt selskap.

La oss i år være nysgjerrige turister i egen region. Sykkelturen på Glommastien og vandring i Bjørneløypa kan bli en del av ferien. De skiltene vi har kjørt forbi på E6 på vei til Sverige som peker til Oldtidsruta har vi vært nysgjerrig på lenge. Nå kan vi ta oss tid til å dykke ned i historien og bli fascinert av forfedrenes liv og virke for 3000 år siden. Ta en guidet tur i Gamlebyen, og finn ut hva som skjedde her for 450 år siden. Bli stolt av hvordan vi formet norgeshistorien, og hvordan historien har formet oss.

Det er slike opplevelser som turister reiser jorda rundt for å oppdage. Vi har hatt dem utenfor døra i årevis, men aldri funnet tid. Nå har tiden funnet oss. God sommer!