Prosjektet er en del av et doktorgradsprosjekt ved Universitetet i Bergen. Aslaug Johanne Risøy, som er farmasøyt, forsker og stipendiat, er prosjektleder, og har sammen med sine veiledere inngått et samarbeid med 19 apotek rundt om i landet. Apoteket på Helsehuset er et av dem.

Lavere terskel

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen og Apotek 1, forteller hun.

– Det er fagavdelingen i Apotek 1 som har fortalt om prosjektet, og så har hvert enkelt apotek fått muligheten til å melde seg på. Det var det 19 som gjorde, og apoteket på Helsehuset var det eneste i Fredrikstad, og i Østfold, som meldte seg på.

Prosjektet til Risøy går ut på å finne ut om apotek kan være et egnet sted hvor folk kan teste seg for diabetes.

– Det er estimert at mellom 100.000 og 200.000 nordmenn har diabetes uten å vite det. Dette kan skje fordi sykdommen kan utvikle seg langsomt, og symptomene kan være diffuse. En kan se for seg at det er lettere å stikke innom apoteket for å teste seg enn å gå til legen. Derfor har vi nå dette prosjektet med 19 apotek for å finne ut om dette stemmer.

 

Risikogrupper bør sjekke seg

Risøy forteller at dette er et tilbud til alle over 45 år, men at noen befinner seg i en risikosone der det er ekstra viktig å få en undersøkelse.

– De som befinner seg i risikosonen er ofte de som er inaktive, eller overvektige, og da spesielt rundt magen. Det kan også være personer som har diabetes i familien, eller personer som har symptomer som går på at de er trøtte og slitne.

Stiller ikke diagnose

Testen går ut på å svare på spørsmål om blant annet alder, kjønn, kosthold, om man er i fysisk aktivitet, om man har historie med ustabilt blodsukker eller høyt blodtrykk, og om man har diabetes i nær slekt.

– De som jobber på apoteket kan ikke stille en diagnose, men du får svar på hvor høy risiko du har for å utvikle diabetes innen 10 år, forteller Risøy.

– Dersom du har lav eller medium risiko vil du få livsstilsråd, og kommer du ut av testen med høy risiko for å utvikle diabetes blir du anbefalt å ta kontakt med lege, avslutter hun.

Tilbudet er helt gratis, og vil være åpent for alle frem til 8. april.

Symptomer på diabetes

  • Økt tørste og økt vannlating
  • Eventuelt økt sult
  • Vekttap
  • Trøtthet, slapphet og tristhet/depresjon
  • Hyppige soppinfeksjoner med ledsagende kløe og/eller svie i skrittet – også en økt tendens til urinveisinfeksjoner
  • Kilde: Diabetesforbundet/Diabetes.no