Regjeringen har gjort mye riktig og bra hittil i en vanskelig koronatid. Det setter vi pris på som de fleste andre norske borgere. Men, tusener av de samme norske borgerne med hytte i Sverige føler seg ignorert og tilsidesatt i prosessen med «forsiktig og kontrollert åpning strategien».

På tross av et stort antall henvendelser har dere unnlatt å svare oss på spørsmål med begrunnelse i stor pågang til departementene rundt koronasituasjonen. Dere har fått utvidede fullmakter i perioden, men er svar skyldig iflg. forvaltningsloven. Titusener av mennesker med hytte over grensen til Sverige er skuffet og provosert. Det koker over nå på vår Facebook gruppe «Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige» og underskriftskampanjen på opprop. Stemningen er midt sagt amper.

Den nevnte gruppen er for oss med eiendommer, hytter, hus og annet i Sverige. Vi har en felles interesse, nemlig kunne ta i bruk våre kjære feriesteder. Der har vi investert sparepengene våre. Fra myndighetenes side hører vi at det skal vurderes åpning mot «regioner» med lave smittetall i Sverige. Vi er ikke opptatt av en generell åpning av grensen. Grensehandel det samme.

Men, de aller fleste av oss er opptatt av å kunne bruke feriestedet vårt. Det må bli slutt på de gjeldene regler som forbyr overnatting etter nødvendig vedlikehold. Det er større risiko for at noe uforutsett skulle skje ved all denne reisingen frem og tilbake, det er selvfølgelig ikke slik vi vil ha det i sommer.

Slik vi ser det må det gjøres dispensasjoner for oss som har feriested i Sverige uansett i nord eller sør uavhengig av regioner. De aller fleste vil kunne gjøre risikovurderinger selv, mao. velge å reise til hytta eller bli hjemme. Nå er det på tide med noen klare svar til alle hytteeiere og andre som har eiendom i Sverige. Inngrepene i våre muligheter mot å bruke feriestedet har gått alt for langt. Det er etter hva vi forstår ikke lenger faglige smittevernråd myndighetenes beslutninger avhenger av.

Veldig mange av oss er godt voksne mennesker og noen også i risikosonen med underliggende sykdommer. Ifølge regjeringen skal nesten alle ha Norgesferie - i vårt vakre og langstrakte land. Alle skal ut og reise, se nye steder, bo på de samme hoteller og hytter og sove i de samme sengene. Det er bare det at noen av oss i minst mulig grad vil bo i de samme rom, ligge i de samme sengene, vaske seg i de samme vaskene og spise ved de samme bord som «alle andre» - ikke akkurat nå mht. smitte, takk.

Vi hadde mange et godt alternativ, som ikke er hjemme, men på hytta der vi slapp å dele toalett med andre vi kunne sove i egen seng og spise fra eget bestikk. Og vi kan lett holde avstand, for der er ikke så mange å holde avstand til. Men der er det vel for smittefarlig? For det er vel smittevernhensyn som gjør dette ulovlig? Det er vel tryggere å ha ferie med alle andre i Norge?

Vi har foreslått for politikerne å handle i Norge. Ingen svar er kommet.

Vi holder ved reglene om god avstand og god håndhygiene. Ingen svar er kommet.

Ved behov finnes ordninger der vi utenfor butikken, på et avtalt tidspunkt kan hente ferdig pakkede handleposer med det vi har bestilt, er nok også irrelevant, for broderfolket tenker nok ikke. Det er vel tryggere i Oslo? Men vi kan kanskje reise til Gotland, dit stockholmerne skal, der er det visst trygt.

Hvorfor har vi smittevern

Det kan være nyttig å minne oss selv og hverandre på dette nå når Norge åpner opp for fullt. La oss smake litt på ordet smittevern, smitte og vern, vern mot smitte. Vi holder altså avstand og har god håndhygiene, vi holder oss hjemme dersom vi har sykdomssymptomer, og vi treffes ikke i store ansamlinger av folk. Akkurat slik som vi vil kunne oppføre oss på hytta i Sverige.

Hva eller hvem skal vi verne? Er det samfunnsstruktur vi skal verne? Er det økonomi? Er det mennesket vi skal verne? Ja takk, begge deler er det fristende å si. Mennesket lever i samfunnet og er avhengig av at økonomien fungerer. For å kunne verne den enkelte er det altså viktig å verne samfunnet, men det er tilslutt like fullt den enkelte som skal vernes – fra smitte, sykdom og kanskje til og med død.

Hva er best smittevern - og for hvem?

Reise rundt i Norge og spise sammen med masse folk? Ligge i de samme senger? Det er fristende å spørre hvilke hensyn som ligger bak hytteforbudet, vikarierende hensyn som ligger til grunn for dette forbudet? At vi skal bruke pengene våre i Norge for å få hjula i gang.

Vi vil ikke bli smittet og vil ikke smitte. Vi har egeninteresse av ikke å bli smittet og vi tenker på fellesskapet, vi vil ikke være med på å spre smitte. Vi kan ta risikovurderingen selv, vi trenger ingen formynderskap til å fortelle oss dette. Vi vet selv hvor hytta ligger og hvor stor risiko vi utsetter oss for.

Er ikke vi verdt samme tillit som resten av befolkninga? Hvordan kan en kontrollere at hyttefolket ikke handler når de er i Sverige? Dersom noen bestemmer seg for å bryte reglene, får vi selvsagt kontrollert det like lite som politiet kontrollerte demonstrantene i Oslo. Dette er faktisk et spørsmål om ære og samvittighet.

Da koker det ned til at vi som har hytte og tilknytning til Sverige ikke blir vist den samme tillit som resten av befolkninga i Norge får nå når landet åpner opp. Inngrepene i våre muligheter mot å bruke feriestedet har gått altfor langt. Det er etter hva vi forstår ikke lenger faglige smittevernråd myndighetenes beslutninger avhenger av. Vi krever egne reiseråd for å ta i bruk våre eiendommer i Sverge.