Ap topper skolevalget

PC-valg: Valget ble gjennomført med PC på Glemmen videregående skole. Adran Knut Bekkevold (17) venter på å stemme, mens Katja Frederikke Arnesen (16) avgir stemme.
foto: TORE TINDLUND

PC-valg: Valget ble gjennomført med PC på Glemmen videregående skole. Adran Knut Bekkevold (17) venter på å stemme, mens Katja Frederikke Arnesen (16) avgir stemme. foto: TORE TINDLUND

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

På byens videregående skoler er Arbeiderpartiet størst, med en oppslutning på rundt 40 prosent.

DEL

Dette er resultatet av skolevalget som er gjennomført i forkant av det ordinære valget. Men det er også mange som sympatiserer grønt. MDG og til dels Venstre gjør det skarpt på de videregående skolene i byen.

Katja Frederikke Arnesen (16) legger ikke skjul på at hun støtter Miljøpartiet De Grønne. Hun har deltatt i skolevalget på Glemmen videregående.

– Jeg er opptatt av miljø og dyrevern. Det virker som om MDG har mye positivt, sier hun etter å ha stemt. Stemmegivningen går via PC, noe som gjør at det er en kjapp sak å telle opp etterpå.

Har besøkt elevene

De politiske partiene har vært på skolen og presentert seg. Lærer Kirsti Weel Mahmutcehajic synes det er fint med skolevalg.

– Elevene lærer om demokrati og valg. Det blir et engasjement, og elevene tvinges til å sette seg inn i sakene, sier hun.

Valgansvarlig: Kirsti Weel Mahmutcehajic har vært valgansvarlig ved Glemmen videregående skole.

Valgansvarlig: Kirsti Weel Mahmutcehajic har vært valgansvarlig ved Glemmen videregående skole.

Adrian Knut Bekkevold (17), ved Glemmen videregående synes også det er fint med skolevalg, det tvinger elevene til å tenke gjennom hvor de står.

– Jeg stemte Venstre. Jeg liker det partiet står for. Blant annet har jeg sans for det de sier om dyrepoliti, sier han.

Lav valgdeltagelse

Lærer Kirsti Weel Mahmutcehajic forteller at de aller fleste velger å avgi stemme i skolevalget. I en vanlig klasse er det gjerne bare tre eller fire som ikke stemmer.

I forkant av opptellingen venter hun likevel lav valgdeltagelse.

– Det skyldes at enkelte klasser av praktiske årsaker ikke har fått stemt, noe som skyldes for eksempel at de har vært på tur, sier hun.

Hun legger til at resultatet likevel kan være et hint til de politiske partiene om hva ungdommen er opptatt av.

Nå er skolevalget bare en slags øvelse i forkant av det ordinære valget om noen dager. Bare de eldste elvene på Glemmen har stemmerett.

– Men skolevalget vårt kan nok være et lite hint om i hvilken retning det går, sier hun.

Valgresultater:

Frederik II vgs.

Glemmen vgs.

Fylkesresultat: