– Jeg kunne ikke så mye om hvordan man tilberedte asiatisk mat da jeg startet, men nå har jeg lært masse, sier Andreas Hauge da FB besøkte han på utplassering hos restauranten St. Raw i Fredrikstad sentrum.

– Bare i dag har jeg lært meg hvordan man kan lage ulike typer ris.

I fjor fikk han prøve seg på den fransk-italienske restauranten i Oslo, hos Thea.

– Det er to ganske ulike miljøet, men det er bare morsomt å lage forskjellig mat, sier han.

Moren er utdannet kokk

Andreas har gjennom hele barndommen vært mye på kjøkkenet. Interessen for mat kommer fra hans mor, som er utdannet kokk.

– Jeg er oppvokst på kjøkkenet, sier Andreas.

– Hvorfor vil du også utdanne deg som kokk?

– Jeg har ikke reist så mye enda, men det å reise er en av de største faktorene som gjør at jeg vil utdanne meg til kokk. På den måten kan jeg kombinere de to tingene jeg liker best; mat og reising.

Toppkokk Glemmen

Andreas går det splitter nye utdanningsløpet toppkokklinjen innenfor matfag på Glemmen.

Linjen er ikke en direkte konkurrent til det ordinære restaurant-og matfaget, men satser på en litt annen målgruppe.

– En av forskjellene er at vi får mulighet til å reise og være utplassert hos anerkjente restauranter allerede fra Vg1, sier Andreas.

– I tillegg til å være utplassert så tidlig får man også mye mer tid på kjøkkenet.

Drar til Frankrike

I slutten av mars drar Andreas og elevene fra toppkokklinjen til byen Lannion i Frankrike, sammen med kokk-og servitør-elevene fra vg2. Der skal de være utplasserte på en skole med tilsvarende utdanningsløp.

– Elevene skal være en uke på skolen og en uke i restaurant, forteller fagleder Petter Grøtvedt Kildebo (44).

– Det blir spennende å se forskjellen på å jobbe i Norge og Fredrikstad. Jeg gleder meg veldig, sier Andreas.

Ingen dager er like

Andreas er ikke i tvil om at han har valgt riktig studieretning.

– Jeg møter mange ulike mennesker, får jobbe ulike steder og ingen dager er like. Det digger jeg!