Gå til sidens hovedinnhold

Andrea skal opp til eksamen både på og utenfor banen

Artikkelen er over 2 år gammel

FBK-kometen Andrea Rønning (24) har få nerver foran «bronsekampen» mot Tertnes torsdag. At det derimot snart er eksamenstid gjør henne mer stresset.

– Vi vet at sjansene for å sikre en bronsemedalje er store med seier i de to siste kampene. Skal jeg være ærlig, er dette mer enn vi turde å drømme om før sesongen, sier Andrea Rønning.

– Motstanderne har slitt med å kartlegge oss. Vi er et lag fritt for stjerner og divaer. Dette laget vinner og taper for hverandre, legger hun til og nyter vårsolen som omsider har tittet frem bak skylaget over elvepromenaden.

Førsteprioritert

24-åringen har ingen problemer med å fylle døgnet. Foruten å kjempe om medalje i håndballens eliteserie, så er hun i ferd med å sluttføre studiene som lærer. De viktigste kampene gjenstår i serien og sluttspillet, samt at eksamenstiden står for døren på skolen. Favorittfaget er engelsk, men hun har også sansen for spesialpedagogikk.

– Jeg merker at nervene sniker seg litt inn, sier hun og sikter til eksamenstiden. Hun vet ikke om hun kommer til å gå rett ut i læreryrket kombinert med toppidrettssatsingen.

– Det er godt å ha noe i bunnen den dagen karrièren er over, men håndballen vil ha førsteprioritert noen år fremover, sier hun.

Ekte Skiens-jente

Andrea er født og oppvokst i Skien. Fredrikstad var på ingen måte den plassen på kartet hun hadde plukket seg ut som neste bosted da hun første gang skulle forlate hjembyen.

– Jeg hadde faktisk ikke vært i Fredrikstad før jeg kom for å se på forholdene i fjor sommer. Familien har kun kjørt forbi etter å ha vært på handletur i Sverige, sier 24-åringen som beklager at klubbene hun spilte for i oppveksten ikke prioriterte Fredrikstad Cup.

Hun vet at dette i dag er Norges største håndballturnering med over 700 lag.

– Når familien derimot skulle ut på tur ble det ofte til Risør på hytta som farfar en gang på 70- eller 80-tallet bygde. Der har vi tilbrakt mye tid, selv om det ikke har blitt så mye tid til besøk der den siste tiden. Håndballen tar en stor del av livet mitt, sier hun.

– Men nå har du fått muligheten til å besøke vår skjærgårdsperle Hvaler?

– Ja, det stemmer. Jeg fikk være med Marte (Abrahamsen) på hyttetur dit på sensommeren. Det er fint der ute, konstaterer hun.

Vil savne Dorthe

 

Da Andrea og venninnen Dorthe Groa flyttet til Fredrikstad ble de først innlosjert på hotell. Det synes de ble såpass kjedelig at de isteden flyttet inn i en campinghytte på Fredrikstad Motel og Camping for å kunne fikse seg mat på egen hånd.

– Det gikk veldig greit. Det var kort vei til hallen.

Senere flyttet duoen sammen med flere lagvenninner i et såkalt FBK-kollektiv på Bellevue på Cicignon. Til sommeren er «samboerskapet» over for de to Skiens-jentene, mens lagkamerat Maja Muri flytter inn i Andras leilighet.

– For første gang på mange år skal du og Dorthe skille lag fra hverandre. Blir det spesielt?

– Det blir litt trist. Vi har tross alt vært mye sammen de siste årene. Men vennskapet vårt er så sterkt at kanskje vi har godt av det, sier Andrea som sammen med Dorthe begynte med håndball i femårsalderen. Mødrene var med på oppstarten i Skien Grane. Senere ble det spill i Gulset, Hei, før den talentfulle ungjenta ble plukket opp av Gjerpen.

Larvik-overgangen

Her ble hun i seks år, før en bamse av en svenske klarte å lokke henne over fjorden. Det ble umiddelbart en bra kombo. Christer Karlsson får skryt av Andrea for sin lederstil.

Resten er historien om et FBK-lag som torsdag skal ut i bronsekamp mot Tertnes, har satt spor etter seg i den norske cupen, samt fikk et historisk europacupeventyr i fjor høst. Midt oppe i denne sportslige gleden valgte Andrea og Dorthe å skrive under for Larvik. Da sprakk boblen igjen. Larvik var på nytt skakkjørte økonomisk. Andrea og Dorthe havnet mot sin vilje midt oppe i spill de ikke ønsket å være en del av.

– Det kom som et sjokk. Vi visste at det hadde vært snakk om dårlig økonomi i klubben, men ikke at det skulle være så ille, innrømmer Andrea lavmælt.

– Følte du deg lurt?

– Det ble mye oppmerksomhet rundt den saken og jeg var litt flau over det hele. Men det var lite jeg kunne få gjort. Du føler deg ganske liten når du står midt oppe i det, sier Andrea som valgte å bli i FBK.

Torsdag står hun overfor en av sine viktigste kamper i Bergen mot Tertnes.

Kanskje kan hun smile lurt til slutt igjen.

Andrea Rønning

Alder 24 år:

Klubb: FBK

Tidligere klubber: Gjerpen, Hei, Gulset og Skiens Grane.

Meritter:

To NM-gull med Gjerpen.

Et EM-sølv om to VM-bronse i Beachhåndball med Norge.

 

Kommentarer til denne saken