Tommy Rostad (25) og Andrea Sofie Kristiansen (25) har akkurat kjøpt sin første bolig.
Samboerparet har bodd i Oslo siden 2017, hvor de har studert og nå jobber. Nå følte de at tiden var moden for å flytte tilbake til venner og familien i hjembyen Fredrikstad igjen.
– Vi startet å lete etter bolig på høsten i fjor. Da kikket vi på Finn.no og begynte dra på visninger, forteller Tommy.
– Gang på gang noen som har mer å rutte med
Nøyaktig hvor i Fredrikstad de ville bosette seg, hadde de ingen sterk formening om.
– Det eneste kravet vi hadde, var vel at vi ønsket en treromsleilighet. Og vi ville gjerne ha det litt nytt. Ingen av oss var så interessert i å pusse opp, sier han.
Paret tapte fire budrunder, før det gikk veien.
– Det er jo litt frustrerende – når det gang på gang er noen som har mer å rutte med enn deg selv.
Ingen vei uten kausjonist
Nå er de eiere av en leilighet med to soverom fra 2015, i Østgårdhaven på Lisleby.
Både Tommy og Andrea er i full jobb. Hun i en butikk, og han som lærer ved en videregående skole i Oslo.
Leiligheten kjøpte de for rett under 3,3 millioner kroner. Da hadde de spart opp 200.000 i egenkapital.
– Og så står bestemoren min som kausjonist for resten av lånet. Det måtte vi for å få et greit finansieringsbevis, sier Tommy og legger til:
– Det var vel egentlig ikke noen vei utenom kausjonist, med tanke på hvordan boligprisene har beveget seg i forhold til lønnsøkningene – det har ikke stått i stil. Da var vi nødt til å ha hjelp for å klare det.
– Penger i vår egen lomme
– Hva tenker du om de som ikke har mulighet til å få økonomisk hjelp til å komme inn på boligmarkedet?
– Jeg er veldig takknemlig for at vi er i den posisjonen at vi kunne få hjelp. Men det er åpenbart ikke alle som kan det, dessverre.
Nå leier Tommy og Andrea en leilighet i Oslo som koster dem 13.000 kroner i måneden.
– Blir de månedlige kostnadene høyere eller lavere etter boligkjøpet?
– Det blir litt dyrere. Men det blir penger i vår lomme, i stedet for i en annens lomme. Sånn sett er det ganske mye billigere. Nå har vi leid i seks år, og betalt andres lån i stedet for vårt eget, sier han.
4 av 10 får hjelp
Samboerparet fra Fredrikstad er langt fra de eneste som får hjelp til å kjøpe egen bolig.
Nasjonale tall som FB har fått tilsendt av det lokale DNB-kontoret, viser at 40 prosent i aldersgruppen 20 til 29 år er avhengig av foreldrehjelp.
I Østlands-regionen fikk 46 prosent hjelp, enten i form av kausjonist, ren økonomisk bistand eller andre former for bistand.
– Det er nærliggende å tenke at tallene er relativt like her i Fredrikstad, sier banksjef Øystein Undrum ved DNB i Fredrikstad.
– Disse tallene sier litt om hvor vanskelig det er å komme seg inn på markedet, fortsetter han.
– Svært mange havner utenfor
Mange unge står utenfor boligmarkedet uten mulighet til å realisere boligdrømmen, står det i statistikken FB har fått tilsendt.
Det er ikke fordi de mangler betalingsevne eller vilje til å kjøpe egen bolig, men heller fordi foreldrene ikke har mulighet til å stille med sikkerhet.

Boligprisene kraftig opp i januar – som vanlig
– Blir ikke det en ond sirkel som går i arv?
– Jo, det er akkurat det. Sånn det er nå er det noen som er heldige og er født inn i en familie hvor det er bra med verdier eller inntekter, og som dermed får en stor fordel. Samtidig er det svært mange som havner utenfor, sier Undrum.
– Dette ønsker DNB å bryte med «Ung-milliarden», som er penger øremerket de unge.
Med nytt grep
Alle banker i Norge er nødt til å følge utlånsforskriften. Denne loven sier hvor mye du kan få i boliglån, at du må ha 15 prosent egenkapital og at du kan låne fem ganger din egen inntekt.
– Bankene kan gjøre brudd på utlånsforskriften i ti prosent av lånene vi gir. Med Ung-milliarden har vi én milliard i halvåret, som vi bruker til de unge som ikke har spart opp 15 prosent egenkapital, sier DNB-banksjefen.

Drømmer du om egen bolig? Dette krever banken for å gi deg lån
Undrum presiserer at dette er gitt at man har inntekt og har startet sparingen til bolig.
– Vi er nødt til å se at de faktisk kan betjene det månedlige lånet, og at de har forsøkt å spare noe. Kanskje en liten BSU-konto som viser til at man har evne og vilje. Vi ønsker å bidra til at flere kommer seg inn på boligmarkedet uavhengig av foreldrenes økonomi, sier han.
Sykepleierindeksen
I januar i år ble sykepleierindeksen for 2022 lagt frem av Eiendom Norge, bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak.
Statistikken illustrerer boligmarkedet i et antall norske byer og regioner ved å vise hva en enslig person på gjennomsnittlig sykepleierlønn har mulighet til å kjøpe.
Brødrene Kenneth (27) og Petter (23) tok et uvanlig grep – slik lever de ut ungkarslivet i boligen sin
Sykepleieryrket er valgt fordi inntekten representerer en typisk inntekt som liten grad er konjunkturavhengig. I analysen er årsinntekten 639.257 kroner.
Med en slik lønn hadde en enslig sykepleier råd til 31 prosent av boligene i Fredrikstad og Sarpsborg i fjor.
I 2020 var tallet 43 prosent.
Samtidig viser tall fra SSB at gjennomsnittlig kvadratmeterpris på eneboliger i Fredrikstad har steget med 20 prosent på bare to år.

Umulig for mange å komme inn på boligmarkedet: – Vi har en boligpolitikk som nå viser sitt sanne ansikt
– Begrenset hva som ligger ute for salg
Jannicke Iren Birkeland er leder for privatmarkedet i Handelsbanken i Fredrikstad, og forteller at også de ser at flere unge trenger bistand fra foreldrene.
– Enten som medlåntagere eller sikkerhet i egen bolig.
– Er det noe som har endret seg de siste årene?
– Jevnt over ser vi at det kan være vanskelig å spare opp egenkapital når man har studert, for eksempel. Mange har studert utenbys med høye bokostnader, noe som gjør det vanskelig å spare.
– Vi ser det nå også, når alt er blitt dyrere. Renterisikoen – at de skal klare å betjene lånet når renten stiger – gjør utslag på hvor mye de får låne. Samtidig har boligprisene steget godt opp gjennom årene, som igjen gir høyere krav til egenkapital. Det er veldig begrenset hva som ligger ute til salgs for 2-2,5 millioner kroner.
Birkeland oppfordrer til å ta kontakt med rådgiveren sin i banken, som kan kartlegge mulighetene for å kjøpe seg bolig, samt bistå med å sette opp budsjett og lage en spareplan.