– Nå kan jeg sove om natten, ler Blender-leder Sabine Larrieu-Hellestad.

I Blender Collectives lokaler både i Fredrikstad og i Halden ferdes ansatte med fast arbeidsplass, folk som har såkalte flex-plasser og dermed kommer og går, og alle deres besøkende.

For Sabine har det vært en stor kilde til bekymring hvordan hun skal holde oversikt og sikre kontaktopplysninger for smittesporing, om det blir nødvendig å kontakte særlig gjester i lokalene.

I «kollektivet» har hun blant andre brødrene Anders (34) og Thomas (41) Wisur, henholdsvis daglig leder og styreleder i Intellipush.

– Veldig omfattende

En hverdagsprat rundt bordet synliggjorde problemet. Med litt mer høyttenkning kom de til at de egentlig hadde en løsning klar allerede. De har kunder som bruker systemet til for eksempel innmelding i kundeklubb.

– Vi har selvsagt tilpasset løsningen noe for at den skal kunne brukes til smittesporing, sier Thomas om det nye produktet de kaller Smitteomsorg.

På restauranter, utesteder, arrangementer og i bedrifter jobbes det med å registrere besøkende, svært mange av dem gjennom at gjestene skanner en qr-kode. Wisur-brødrene har testet mange løsninger rundt omkring.

– De fleste går til et webskjema, og jeg syns det er veldig omfattende. Noen ber for eksempel om personnummer, hvorfor det? spør Anders.

Samtidig opplever de at terskelen for bruk ofte er høy fordi det tar tid og oppleves krevende å registrere seg. Når terskelen er høy går også bruken ned, mener de to.

Testet i to uker

Så praten rundt bordet for tre uker siden ga sparket bak til å «skru» på sin egen teknologi. I snart to uker har de testet løsningen på Blender, og de føler seg nå trygge på at dette virker som det skal.

Kort fortalt må den som registrerer seg åpne kameraet på mobilen og holde den foran en qr-kode. Du får en lenke du klikker på, kommer til en ferdig utfylt sms og trykker «send».

Det er hele operasjonen, da registreres tidspunktet for når du kommer, sammen med telefonnummeret ditt.

Nederst i saken kan du se hvordan registreringen fungerer.

– Registrerer akkurat det som er nødvendig

Brødrene Wisur understreker at de har vært i kontakt med både kommuneoverlegene og Folkehelseinstituttet (FHI) og spurt om det er noen forskrift som sier hva som må registreres. Svaret de har fått, er at de må være en mulighet for kontakt, forteller de to.

På spørsmål om personvern og bruk av opplysningene, sier Anders:

– Vi registrerer akkurat det som er nødvendig, en kontaktopplysning og tidspunkt. Og listene slettes automatisk etter 10 dager.

Selskapene som tar i bruk løsningen har tilgang til listene, og informasjonen skal ikke brukes til andre formål enn smittesporing – det er ulovlig etter personvernlovgivningen.

Dersom det viser seg et noen er smittet kan selskapet selv med ett enkelt tastetrykk eksportere listen til et excel-ark, som kan oversendes smittesporingsteamet i kommunen, som kan vurdere hvem de skal kontakte.

Bedriftene kan også selv sende ut en sms om at det er oppdaget smitte i lokalene en gitt dag. Da kan de selv også sende ut en sms slik at folk kan ta forholdsregler også før de eventuelt blir kontaktet av smittesporingsteamet.

Gratis for bruker

Intellipush bygger altså løsningen sin på teknologi de lenge har hatt i bruk. Etter tre uker er de klare i drift, og går ut med lansering denne uken.

– Hva koster bruken?

– For brukerne koster det vanlig sms-pris å bruke løsningen. Svært mange abonnementer har sms inkludert, så det ikke vil koste noe for den enkelte, påpeker Thomas Wisur.

For bedrifter er det gratis å ta løsningen i bruk, mens man betaler man stykkpris for registreringene – med ulike priser i ulike pakker, ifølge gründerne.

Slik fungerer løsningen:

Åpne kameraet og hold mobilen foran koden. Trykk på lenken øverst i skjermbildet.

Lenken tar deg til en ferdig utfylt sms. Trykk «send», og du er registrert.

Du får en sms med bekreftelse på at du er registrert.