Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken er det «Fallteknikk» av Inga Sætre.

«Vi skal øve på fallteknikk. Dere må falle på en måte som reduserer skader, og raskt kommer på beina igjen. Den som blir redd og stivner, kan skade seg i fallet.»

«Fallteknikk» er tegneserieromanen bak en av årets mest kritikerroste filmer, «Ninjababy».

Tegneserieskaper Inga Sætre fikk både Brageprisen og ble både nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2013 for denne.

Vi befinner vi oss på 90-tallet og Rakel flytter inn i en hybel på Gjøvik for å gå siste året på videregående. Rakel spiller i band og begynner på kampsport sammen med venninnen Ingrid. Rakel får så vidt smaken på friheten hybellivet har å by på, når hun finner ut at hun er gravid.

Sætre har laget en morsom og sår fortelling om overgangen til voksenlivet, gjenkjennelig for de fleste av oss. Jeg falt pladask for Sætres uttrykksfylle tegninger i svart-hvitt og de vakre akvarellene mellom hvert kapittel. Mye av handlingen som utspiller seg er samtaler mellom de to venninnene Ingrid og Rakel, som er troverdige, morsomme og ofte til ettertanke.

Boka er superaktuell for ungdom i dag. Les denne og få gjerne med deg «Ninjababy» også. Og hvis det falt i smak, kan du fortsette med "Ghost World" og "Juno".