Amir Mirmotahari tiltalt for å ha planlagt drap og kidnapping

 Det slo ned som en bombe da det i midten av juni 2016 ble kjent at advokat Amir Mirmotahari var pågrepet og siktet for bortføring.

Det slo ned som en bombe da det i midten av juni 2016 ble kjent at advokat Amir Mirmotahari var pågrepet og siktet for bortføring. Foto:

Eks-advokat og tidligere eiendomsprins i Fredrikstad, Amir Mirmotahari, er nå blitt tiltalt for blant annet drapsforbund og forbund om kidnapping.

DEL

Eks-advokat Amir Mirmotahari er tiltalt for blant annet å ha inngått drapsforbund og forbund om bortføring, skriver VG.

Det var sommeren 2016 at VG fortalte historien om at advokaten ba en torpedo om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer.Den tidligere advokaten diskuterte også muligheten for å tenne på hos utestedet Nini Beach i Fredikstad.

Mirmotahari ble pågrepet, og først løslatt i mars i år. Da han ble pågrepet var han styreleder for Maktabi-familiens eiendomsimperium i Fredrikstad og Sarpsborg.

Nå har politiet tatt ut tiltale mot ham etter lengre tids etterforskning. Det totalt tolv tiltalepunkter.

Planlagt drap og kidnapping

Fredriksstad Blad har lest tiltalen, og der kommer det frem at Mirmotahari er tiltalt for drapsforbund, forbund om kidnapping, motarbeidelse av rettsvesenet, brudd på taushetsplikten, grov økonomisk utroskap, medvirkning til uriktig forklaring for retten og brudd på bokføringsloven.

Den omtalte torpedo-saken dreier seg om at Mirmotahari skal ha bedt en torpedo om å kidnappe et voldteksoffer, slik at hun ble holdt unna rettsalen slik at Mirmotaharis klient gikk fri.

Drapsforbundet handler om at eks-advokaten høsten 2015 skal ha inngått avtale med noen om å reise til Iran for å ta livet av en navngitt person for 200.000 kroner.

Ett av tiltalepunktene dreier seg også om at Mirmotahari skal ha utbetalt flere store summer til noen som har presset ham for penger, hvor pengene har blitt overført blant annet fra familieselskapet Dampskipsbryggen AS. Fra tre ulike selskaper er det overført til sammen 747.750 kroner.

Fratatt advokatbevillingen

Etter pågripelsen i 2016 ble Mirmotahari stemplet som "uskikket som advokat" og fratatt bevillingen.

Fredriksstad Blad ringte Mirmotahari fredag ettermiddag. Da var det en mannsperson som svarte. Vedkommende ville verken bekrefte eller avkrefte om han var Mirmotahari.

– Jeg foreslår at du holder kontakten med forsvarerne hans, sier han.

Anders Brosveet fra advokatfirmaet Elden er blant Mirmotahari forsvarere, og han sier følgende til VG:

– For en rekke av postene, slik de er beskrevet i tiltalen, er hovedproblemstillingen om de i det hele tatt er straffbare, fordi loven krever noe mer for straffbarhet enn det som er beskrevet i flere av tiltalepostene, sier han til VG og mener spesielt tiltalepostene om kidnappingsforbund, drapsforbund og motarbeidelse av rettsvesenet.

Hvordan Mirmotahari stiller seg til resten av postene, vil Brosveet først svare på etter at de har gått grundigere gjennom tiltalen.

Drapstruet kona

– Avsløringene og lydopptaket i VG kom som et sjokk på meg. Jeg visste ingenting om det som kom frem i VG, sa ekskona Racha Maktabi i et intervju med FB etter pågripelsen.

I april i fjor fortalte Maktabi at Mirmotahari har sagt han skal ta livet av henne, og politiet ga henne politibeskyttelse. De to har to barn sammen.

– Jeg fikk beskjed om at han har fortalt andre innsatte i fengselet at han skulle ta livet mitt, sier Racha Maktabi til VG da.

Etter at eksmannen ble pågrepet og varetektsfengslet flyttet Racha Maktabi tilbake til Fredrikstad, og tok over familiens eiendomskonsern.

Sabotasje mot Nini Beach

Frem til pågripelsen var Mirmotahari omtalt som en eiendomsprins i Fredrikstad, og var blant annet styreleder for Maktabi-familiens eiendomsselskap.

I VG-avsløringen kom det også frem at Mirmotahari planla å sabotere Nini Beach med stinkbomber og tamponger.

Utestedet Nini Beach her utenfor Fisketorvet, var en direkte konkurrent til Ocean Club, som leide i bygget Mirmotahari eide.

Utestedet Nini Beach her utenfor Fisketorvet, var en direkte konkurrent til Ocean Club, som leide i bygget Mirmotahari eide. Foto:

Amir Mirmotahari solgte det gamle «Riviera»-bygget i 2014. Da eiendommen var restaurert og Mirmotaharis leietakere brått fikk en ny og farlig konkurrent i juni 2015, diskuterterte han mulige sabotasjemetoder mot Nini Beach med torpedoen Raein Rueintan.

Det hele kommer frem av et lydopptak som VG publiserte sommeren 2016.

På den tiden eide Mirmotahari bygget på Dampskipsbrygga hvor blant annet utestedet Ocean Club leide.

I lydopptaket kommer det frem at Mirmotahari ber torpedo Raein Rueintan om å blant annet å lokalisere sikringsskapet og spraye det med brannslukningsmiddel på åpningsfesten Nini Beach skulle ha sommeren 2015.

– Hvis vi hadde klart å ødelegge en del her inne, så ville de måtte utsette den, ikke sant. Da mister de én helg. Det pådrar jo dem kostnader, og det er bra, ikke sant, sier Mirmotahari på opptaket.

Han foreslår også å putte 20-30 tamponger i toalettet, slik at det tettes. Å tenne en lighter på do, slik at brannalarmen går. Planen er å sabotere Nini Beach slik at gjestene får en dårlig opplevelse, og forlater klubben.

– Og så må vi begynne å kjøre på noe hver helg. Vi skal kjøre på stinkbomber ikke sant, fortsetter Mirmotahari i lydklippet.

– Sannheten vil komme for en dag

Da Fredriksstad Blad snakket med Mirmotahari bare timer før han ble pågrepet sommeren 2016, sa han følgende om Nini Beach-saken.

– Påstandene er tatt fullstendig ut av sammenheng. Sannheten vil komme for en dag.

– Opptakets innhold har aldri vært reelt, sa han til VG.

Artikkeltags