Gå til sidens hovedinnhold

Alvorlig ment, Amundsen?

– Jeg er glad for at Tambourafdelingen og alle korpsene er med på dette laget, og da tenker jeg vi også kan la de verbale kanonene ligge, og heller bruke kreftene på å nettopp finpusse det vi er stolte av å kunne få til, skriver Margrete Kvalbein, leder av 17. mai-utvalget i Fredrikstad.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg liker å tenke at sterke ord må forbeholdes virkelig sterke anledninger, og ble derfor temmelig forbauset av å lese at en av byens mest markante korpsentusiaster nå krever en statsråd sin avgang. Tambourafdelingens Carl Henrik Amundsen ønsker at kulturministeren vår skal «bryte sammen», og det på bakgrunn av at han har signalisert en avslappet holdning til kvalitetsnivået på korpsene akkurat på 17. mai 2020.

Abid Raja uttalte noe om å bruke «sjarmkvoten» dersom korpsene ikke har fått øvd nok i et år med pandemi og nedstengning av samfunnet. Dette får altså Amundsen til å rase: «Hr. Raja må nå enten forsvinne som kulturminister – hurtig – helst før 17. mai, eller bryte sammen å tilstå at dette var en fullstendig vanvittig uttalelse.»

Som leder i 17. mai-utvalget i Fredrikstad, har jeg fått oppleve på nært hold hvordan alle – inkludert kulturministeren – har vist både omsorg og begeistring for korpsbevegelsen akkurat i år. Korpsmusikken er kanskje det som, sammen med flagget, mer enn noe skaper 17. mai for oss. Derfor har det vært prioritert å finne måter å sørge for at vi skal kunne høre korpsene også i år, et år der vi er klar over at øvingsmulighetene har vært helt annerledes enn ellers. Lenge var jeg redd for at bare 5 musikanter skulle kunne spille sammen. Dette blir det spak musikk av. Ministeren sørget for at det kan bli større grupper.

Jeg er sikker på at Raja er enig med meg i at det er fantastisk med kvalitetsbevisste musikanter som også i år gjør sitt ytterste. At vi likevel har behov for å vise omsorg og forståelse for de musikantene som ikke føler seg på topp, har jeg vanskelig for å se provokasjonen i. Noen unge mennesker har spilt i korps langt kortere tid enn Amundsen og andre veteraner, og kan ganske sikkert bli usikre av å skulle spille morgenmusikken på nasjonaldagen i et år der øving har foregått over Skype eller lignende.

Jeg gleder meg stort til å oppleve både toppnivå- og så-god-som-vi-greier-det-i-år korpsmusikk på nasjonaldagen. Sammen med ønsket om å begrense en mulig gjenoppblomstring av covid-19 etter 17. mai, er det å la musikken klinge over kommunen mitt største mål. Jeg er glad for at Tambourafdelingen og alle korpsene er med på dette laget, og da tenker jeg vi også kan la de verbale kanonene ligge, og heller bruke kreftene på å nettopp finpusse det vi er stolte av å kunne få til.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.