Gå til sidens hovedinnhold

Alle eksamener i grunnskolen avlyst: Dette er konsekvensene

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen tiendeklassinger kommer opp i eksamen i år. Direktøren for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune mener avgjørelsen ikke vil gi store utslag for inntaket til videregående skole, men at det blir svært viktig å holde læringstrykket oppe.

Onsdag ble det kjent at alle eksamener i grunnskolen, og foreløpig alle skriftlige eksamener i videregående, avlyses som følge av koronasituasjonen.

Marianne Bekker er direktør for utdanning og oppvekst i Fredrikstad kommune, og har nettopp fått nyheten når Fredriksstad Blad tar kontakt.

– Hva er din reaksjon på at eksamenene nå utgår?

– 10. klassepoengene har betydning for inntak på videregående. Her blir det et landsomfattende kull som får like opptaksvilkår, sier Bekker.

Hun vurderer derfor at avlysningen ikke vil få stor betydning for elevenes tilgang til videregående.

– Så er det slik at for noen elever vil en eksamen vippe deg opp en karakter, for andre vil den vippe deg ned. Sånn er det, men nå vil i det store og det hele standpunkt gjelde.

Les også

Skolemagi i koronaens tid

Utdanningsdirektoratet skriver dette på sine hjemmesider:

«Både skriftlig og muntlig eksamen på 10. trinn er avlyst. Elever på 10. trinn får fullverdig vitnemål uten eksamen. I vitnemålet vil det stå at eksamen var avlyst.»

Viktig med god læring ut året

– Så langt har det vært til dels store forskjeller i undervisningstilbudet som gis. En del elever får omfattende videoundervisning, andre skal jobbe veldig mye selv. Hvor viktig blir nå det undervisningstilbudet som gis fremover?

– Dette er en helt ny situasjon. Det blir viktig å holde læringstrykket oppe de siste ukene og månedene Vi i skoleetaten må sammen med rektorgruppen fine gode løsninger på hvordan vi skal holde dette trykket oppe, når det ikke er noen eksamen å jobbe frem mot.

Elevene har uansett et pensum man skal kunne etter grunnskolen og før det tar fatt på videregående.

– Denne beskjeden kom for noen minutter siden, så vi må tenke oss litt om, sier Bekker.

Hvordan fungerer den digitale undervisningen for deg eller dine barn? Vi i Fredriksstad Blad ønsker å høre fra både foreldre og elever. Send en epost til tips@f-b.no, og fortell litt om hvordan situasjonen er hjemme hos dere!

Les også

Nå har 9.000 elever i Fredrikstad hjemmeskole: – Lærerne må være litt kaospiloter

Vurderer videregående

I videregående er så langt alle de skriftlige eksamenene avlyst, mens man fortsatt vurderer om det vil være mulig å gjennomføre muntlige og praktiske eksamener.

Også her vil det stå på vitnemålene at eksamen ble avlyst. Hendelsene vil ikke få betydning for inntak til videre studier, men på vanlig vis må elevene bestå alle fag for å få vitnemål, ifølge direktoratet.

PS: Journalisten har et barn i tiende klasse som nå blir omfattet av endringene.

Kommentarer til denne saken