Alkovett-leder takker Fredrikstad-foreldre

Mor og datter i alvorlig samtale

Mor og datter i alvorlig samtale Foto:

Av

«Tenåringer som har klare avtaler med foreldrene rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I helgen ble ungdom helt ned i 14-årsalderen på Snapchat invitert til fest ved dammene. Et godt samarbeid mellom politi og foreldre hindret arrangementet fra å gjennomføres. Det fortjener ros!

Ungdom og alkohol er en risikabel kombinasjon, og ungdomsfylla er farlig. Vold, uønsket sex og uønsket spredning av innhold i sosiale medier er utfordringer som forsterkes av alkohol. Det samme gjelder forsøk av andre rusmidler. Svært få ungdommer har for eksempel brukt hasj eller marihuana, uten å først ha vært innom alkohol.

Våg å være kjip

Det beste forsvaret mot ungdomsfylla er foreldre som tør å sette grenser for tenåringen sin, og som tåler å høre at de er kjipe.

For forskning viser at ungdom hører på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Vi vet også at det er bedre å ikke få med alkohol hjemmefra, fordi denne drikkes i tillegg – ikke i stedet for.

Følg med og følg opp

Denne høsten er koronaviruset en ekstra risikofaktor. Ungdom har måttet tåle sterke restriksjoner på sitt sosiale liv, og det er forståelig at de vil bruke anledningene som finnes til å være sammen med hverandre.

Som forelder er det fint å bidra til at de kan delta på trygge møteplasser. Hjelp dem gjerne til å lage vennetreff og arrangementer som gjør at ungdommen kan treffes igjen, uten at smittevernreglene brytes.

Samtidig er det viktig å være årvåken, å sette grenser for utetider og alkoholbruk. Og å varsle politiet dersom det går rykter om store ungdomsfester slik det gjorde forrige helg. Slik kan store samlinger med potensielt alvorlige følger forebygges og unngås også senere i høst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.