Signerte alkokontrakt med foreldre – antallet som drikker halvert

FÆRRE DRIKKER: Da Haugeåsen ungdomsskole før jul spurte 10.klassingene sine om de har vært beruset dette skoleåret, var antallet halvert sammenlignet med 2011.

FÆRRE DRIKKER: Da Haugeåsen ungdomsskole før jul spurte 10.klassingene sine om de har vært beruset dette skoleåret, var antallet halvert sammenlignet med 2011.

Artikkelen er over 5 år gammel

For fire år siden begynte Haugeåsen ungdomsskole å signere alkoholkontrakt med alle foreldre. Siden den gang er antall 10.klassinger som har vært beruset mer enn halvert.

DEL

– Det er helt rått! sier sosiallærer Jan Christian Häckert om resultatene fra den siste spørreundersøkelsen blant skolens elever.

For fire år siden, i 2011, svarte 28,6 prosent av skolens 10-klassinger at de hadde vært beruset av alkohol det siste halve året. Da elevene svarte på den samme spørreundersøkelsen før jul i fjor, var tallet nede i 13,6 prosent.

«Skal aldri la eleven få alkohol»

Antallet som har drukket seg beruset det siste halvåret er med andre ord mer enn halvert.

Häckert er ikke i tvil om årsaken. For fire år siden innførte nemlig skolen en ny forebyggingsmodell, som blant annet forplikter alle foreldre til å skrive under på følgende:

De skal aldri la ungdomsskoleeleven sin få alkohol hjemme

De skal aldri sende med eleven alkohol på fest

De skal aldri tillate hjemme-alene-fest

Svensk metode

– Og vi gir klar beskjed til foreldre på møter to ganger i året om at barn av foreldre som er «tillatende» drikker dobbelt så mye som barn til foreldre som er restriktive og ikke tillater noe som helst før de er fylt 18, sier Häckert.

LES OGSÅ: Skal skjenke EØS-parlamentarikere på byferga

Kontraktsmetoden Haugeåsen bruker, Örebro Preventionsprogram, er utviklet av forskere ved Örebro universitet. Programmet går ut på å presentere forskningsbaserte argumenter om ungdom og alkohol overfor foreldre til ungdomsskoleelever med bakgrunn i teorien om at det har stor betydning for de unges alkoholvaner at foreldrene markerer en restriktiv holdning. Samme metode kan også brukes på mobbing, mener utviklerne av programmet.

Forsket på hvem som påvirker

– De forsket blant annet på hvem som påvirker når det gjelder alkoholbruk og lagde program ut fra det, sier Häckert.

Jan Christian Häckert, sosiallærer Haugeåsen ungdomsskole.

Jan Christian Häckert, sosiallærer Haugeåsen ungdomsskole. Foto:

MENER METODEN VIRKER: Sosiallærer Jan Christian Häckert ved Haugeåsen ungdomsskole, er ikke i tvil om hva som er årsaken til at stadig færre 10.klassinger forteller at de har vært beruset. Foto: Marianne Holøien

Han opplyser at Haugeåsen ikke lenger spør elevene om de har «smakt alkohol» – de spør om elevene har vært beruset.

LES OGSÅ: – Jentene er mest utsatt

– Om elevene har smakt alkohol, kan jo like gjerne dreie seg om en slurk av fars ølglass. Vi spør dem isteden om de har vært beruset og hvor mange ganger de har vært det, sier Häckert.

Ingen fikk alkohol hjemme

Alt tyder på at foreldrene har fulgt opp metoden hjemme. Ikke bare har antallet avgangselever som har vært fulle det siste halvåret blitt halvert, ifølge deres egne svar i spørreundersøkelsen. Antall 10.klassinger som svarer at de har fått alkohol av foreldrene de siste halve året, er rett og slett null.

LES OGSÅ: Starter på ungdomsskolen

Totalt på hele skolen, var det 322 av skolens 346 elever som svarte at de aldri hadde vært beruset dette skoleåret. 327 av dem har ikke røkt siden skolen startet i august, mens 329 ikke har forsøkt snus. 337 av elevene har ikke prøvd hasj. Her svarer fem at de har forsøkt mellom én og to ganger, mens svarer at de har forsøkt flere enn tre ganger.

– En helt annen mentalitet

– Det er blitt en helt annen mentalitet blant foreldrene nå. Det blir en god sirkel. Og positivitet genererer positivitet. Det ser vi ikke minst med hensyn til mobbing her på skolen. Nå vet alle at Haugeåsen ungdomsskole er en skole som gjør noe når det gjelder mobbing.

Artikkeltags