Gå til sidens hovedinnhold

Fantastiske ambassadører i Aalborg

Artikkelen er over 5 år gammel

Aalborglekene er over for denne gang – den tiende utgaven i rekken. I fire dager til ende har idrettsungdom fra Fredrikstad teppebombet premiepallen i den nordjyske by.

I individuelle idretter som svømming, friidrett og judo har de gjort beslag på et stort antall medaljer, mens de i lagidrettene også har vist at de kan måle krefter med de andre nasjonene. På håndballbanen ble det gull både innendørs og på stranden, mens fotballguttene tok en overbevisende triumf etter en sterk avslutning på lekene. Hockeygutta måtte nøye seg med sølv, men fikk med seg nyttig erfaring i form av tøff matching.

Bildeserie

Bilder fra Aalborg-lekene

87 ungdommer fra Plankebyen deltok denne gangen, men erfaringsmessig er det ingen garanti for at de i voksen alder vil oppnå suksess på den internasjonale arenaen. Riktignok har enkeltutøvere fra tidligere årganger lykkes, sågar har noen deltatt i VM og EM.

Men han som siden oppstarten av Aalborglekene i 1975 kan se tilbake på den største karrièren, ja han skulle i utgangspunktet vært nektet deltagelse. Sammen med en lagkamerat havnet han ute på rangelen, hvor han først ble innlemmet i troppen et halvt døgn etter de andre. Ledelsen valgte den gang å se de utenomsportslige bravadene gjennom fingrene, slik at også han i ettertid kunne se tilbake på Aalborglekene som et minne for livet.

Mange hevder at ungdommene var bedre før i tiden, men det er en sannhet med modifikasjoner. For etter å ha sett hvordan våre jenter og gutter, representerte byen de siste dagene er det ikke mulig å bli annet enn stolt og imponert over hvilke fantastiske ambassadører de har vært. Fredrikstad-delegasjonen kunne ut fra ryddig oppførsel vært hentet rett ut av en søndagsskole på første utenlandsreise. Mens ungdommene på 80- og 90-tallet frekventerte Aalborgs vannhull i Jomfru Anes Gade like ofte som de konkurrerte, måtte du denne gangen ha kikkert for å finne noen som rørte dråper sterkere enn Cola light. Det var tydelig at utøverne har fått toppidrettskulturen inn med morsmelken, noe som er et sunnhetstegn med tanke på å avle kommende stjerner fra byen.

Aalborglekenes barnesykdommer er et tilbakelagt kapittel. Under de første lekene ble utøverne innlosjert privat, noe som kunne føre til enkelte kulturkræsjer. Danskens liberale alkoholpolitikk kunne by på utfordringer, selv om noen av de håpefulle fra Fredrikstad sikkert synes det var interessant å få servert en «gammel dansk» selv til frokosten. Gjennom de siste seks Aalborglekene har jeg også hatt gleden av å følge Tom Hermansen – lederen for Fredrikstad-delegasjonen tett.

Med sin behagelig stil har han loset utøverne gjennom denne utgaven også. Denne gangen fremsto han også som en problemløser av rang. Spesielt da utøverne etterlyste dopapir. Hermansen ringte brannvesenet som prompte fikset dassruller.

PS: Fredriksstad Blad har fått flere henvendelser om at årets triumf i fotballturneringen ikke var den første. Vi beklager.

Les flere saker fra årets utgave av Aalborg-lekene her:

Jubel i Aalborg-sanden 

Avgjorde nervedramaet

Klarte ikke å revansjere seg

- Smil, dere har tatt medalje

- Gullet smakte bedre enn tunfisk

Setter motstanderne ut av spill med egen haka-dans

Tom leder delegasjonen for sjette gang

Hockeygutta tent på revansj

Ida og troppen på åpningsseremoni

Direkte jubel i Aalborg

Forventningsfulle idrettsungdommer i Aalborg

– Aalborglekene kan bli et minne for livet

– Utøverne får et minne for livet 

Kommentarer til denne saken