Gå til sidens hovedinnhold

Å ta vare på det unike Hvaler vil kreve sitt i årene som kommer

Björn Bothne: – Vi ønsker et moderne Hvaler, som tar vare på miljø og natur. Som tar vare på biotoper, arter og miljø som ikke finnes mange andre steder i landet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjennom svært mange år nå har det pågått en innstendig debatt om utvikling og utbygging i Hvaler kommune. På 50-, 60- og 70-tallet økte antallet hytter betraktelig. Noe som ga grunnlag for vekst og næringsgrunnlag for håndtverkere, butikker og for kommunen som hele. Vi ble knyttet nærmere det sentrale Østlandet og var ikke lenger en enslig øykommune i ytterste Oslofjorden. Fastlandsvei og tunnel knyttet oss sammen med resten av Østfold.

De siste årene har trykket om å oppheve byggeforbudet av hytter øket, flere initiativ for utbygging av større og mindre turistanlegg, hoteller, akvarier, avanserte parkeringsanlegg osv blitt mange. Nå er tiden inne for å se de store linjer. Hvaler kommune har mage overnattingssteder. Campingplasser, utleie boliger og hotell-/ pensjonattilbud. De fleste steder har kapasitet for ytterlig belegg.

Naturmangfold, kapasitet på infrastruktur, kapasitet i kommunens tjenesteyting må settes i sentrum. Vi ønsker et moderne Hvaler, som tar vare på miljø og natur. Som tar vare på biotoper, arter og miljø som ikke finnes mange andre steder i landet.

Dette er ikke tiden for store vardehoteller, konferansefasiliteter til mer enn 200 personer eller videre utbygging av bolig- og hyttefelt. Hvaler kommune har store økonomiske utfordringer slik situasjonen er i dag. Gjennom årtier har hus og hytter blitt utbygd til å huse flere generasjoner. Utbygging av vann, avløp og avfallshåndtering har gitt kommunen store utfordringer som de har håndtert på en god måte. Hjemmesykepleien er presset av pågang av hyttebeboere som har krav på tjenester.

Vi som bor på Hvaler i dag verdsetter det vi har og vet at å ta vare på det unike Hvaler vil kreve sitt i årene som kommer.

Les også

Hotellgründere frister med tretopp-hytter, «utkikkstårn» og bobilplasser på Spjærøy

Kommentarer til denne saken