Skaperne Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
«Spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for landet ditt.»
Sitatet fra innsettelsestalen til John F. Kennedy i 1961 er verdensberømt.
Det skulle inspirere amerikanerne til å ta et ekstra tak for hjemlandet, etter at han hadde beskrevet noen av truslene og mulighetene de sto overfor.
Til beste for folk, land og samfunn gjelder også for bedriftene. Forretningsutvikling som spiller på dette, treffer en nerve – og det er i økende grad et krav. Logos møter patos, og det er lønnsomt.
Fasvo + Snø Designstudio = sant. Én vekstbedrift som tilrettelegger for arbeid for mennesker med ulike utfordringer og ett designstudio fant sammen. De har jobbet frem en ladestasjon som varsler om røk og varmeutvikling slik at lading på nattetid skal bli tryggere. Dét kan redde liv.
Batteriretur + Hydro Volt = sant. 3 bedrifter fant sammen, planen er å bli verdensledende på gjenvinning av elbilbatterer, fra Fredrikstad. For samtidig som helt nødvendig elektrifisering pågår som del av miljøsatsingen, genererer det også avfall. Dét tar de ansvar for.
Hege Bongard
- Bosatt på Kråkerøy, innflytter til Fredrikstad, født i 1975.
- Familie: Mann + 3 barn + hund.
- Om seg selv: «Nysgjerrig, det som er nytt er bra, det finnes bare muligheter».
- Opptatt av vekst og utvikling, og at Fredrikstad tar sin andel av dette.
- Leder kommunikasjon og marked i Fredrikstad Næringsforening – som har rolle som pådriver for næringsutvikling i Fredrikstad og som mål at Fredrikstad skal etableres som en av de tre mest attraktive bykommunene i Viken.
- Prosjektleder for Vekst i Fredrikstad – som har til hensikt å styrke Fredrikstads omdømme og posisjon som sted å drive næring.
Dette er bare to eksempler av en rekke der bedrifter finner sammen, innoverer, og treffer på produkter og tjenester hvor lønnsomhet og bærekraft går hånd i hånd.
Flørting gir gjerne resultater og kan gi oss fortrinn, både for samfunns- og arbeidsplassutviklingen. Så hva mer kan vi få til sammen, i dag, for vi trenger vel ikke vente til vi må?
For eksempel; med nedstengningen vi opplevde i forbindelse med koronapandemien, har det offentlige stilt seg til disposisjon for bedriftene.
I første omgang gikk det hardt utover restaurant- og serveringsnæringen. Så hva om raskere bruksendringer var et virkemiddel, der restaurantene fikk ta i bruk større del av uteområdene for å få plass til flere gjester?
Dét kunne bidratt til at næringen sikret større inntjening og viktige arbeidsplasser. Énmeters-regelen må overholdes i lang tid, men vi kan likevel flørte sammen, bedrift + bedrift, offentlig + privat, og skape gode løsninger. Spørsmålet Kennedy stilte i 1961 er minst like aktuelt i 2020.
Skaperne
I denne serien vil FB ta for seg skaperne - de som våger å satse og ønsker å skape noe.
Skaperne starter bedrifter, investerer penger i nye prosjekter, skaper arbeidsplasser og innovasjon.
Skaperne finnes overalt - også på etablerte arbeidsplasser. Men å skape noe har en utrygg side ved seg. Gründerdrømmen kan smuldre bort, pengene kan ta slutt og ideene gå i vasken.
Har du tips til en reportasje eller noen vi bør snakke med? Send e-post til kristin.w.hansen@f-b.no.