Gå til sidens hovedinnhold

8. mars – en fest og frigjøringsdag

8. mars «dagen derpå»: Anne Kari Helseth Solberg hyller kvinner og deres pågangsmot og styrke. Fredrikstad KrF-politikeren refererer Nordahl Griegs «Til ungdommen» når hun vil «gi en stemme til de stemmeløse».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kvinnedagen er ikke bare en kampdag for likestilling, men også like mye for likeverd. Det er også en festdag for å feire kvinnene, deres pågangsmot, styrke og vilje til å kjempe!

Mange var med og løftet kvinnen frem. Hans Nielsen Hauge likestilte kvinner og menn i ledelse både ved sentrene sine, og som bedriftsledere. En av dem var Lucine Sebbevold som var gift med sakfører Sebbevold som holdt en prosess mot Henrik Wergeland. Hun dekket saken i 1814.

Mange kvinner har vært sentrale i kampen for likestilling og likeverd. Vi kan nevne Camilla Collett, Oda Krohg og Katti Anker Møller. Frelsesarmeen har også løftet frem kvinnene fra første dag, og likestilt dem med mennene. Det var Hanna Ouchterlony som startet det første korpset (menighetssenteret) på Grønland i Oslo i 1888.

«Kvinner selv sto opp og strede Som om de vare menn» sier Bjørnsson i nasjonalsangen. Han hyller kvinners
styrke.

Det fantes en tid da kvinner ikke kunne eie, studere, stemme o.s.v. Den kampen har kvinner kjempet og vunnet. De kunne ikke bestemme selv hvem de skulle gifte seg med. De fikk ikke styre egen økonomi. Den kampen har kvinner kjempet og vunnet.

8. mars handler om mye mer enn likestilling. Det handler om at kvinner skal se sitt egenverd, sin kapasitet og sin styrke. Mange medsøstre rundt i verden er undertrykt og kuet. Kampen for kvinners rettigheter er langt fra over.

Kvinners kamp handler om menneskerettigheter og om respekt. I Afrika kidnappes unge kristne kvinner, voldtas og blir tvunget til å gifte seg med overgriperen. I flyktningeleirer blir kvinner mishandlet, voldtatt og drept. Vi vet også at det finnes både jenter og kvinner som blir solgt som sexslaver. Vi kjenner til kjønnslemlesting, æresdrap og tvangsgifte av kvinner.

I dag er kvinner verden over rammet av krig, sult, overgrep og fattigdom. 8. mars er dagen da vi anerkjenner kvinnene og deres betydning i hjem, yrkesliv, organisasjonsliv og samfunnet ellers!

KrF vil også være med å kjempe for likeverd og likestilling. Vi ønsker å gi en stemme til de stemmeløse. Vi kjemper for menneskets verd både her hjemme og ute i verden.

Nordahl Grieg sier det slik i diktet «Til ungdommen»:

Kringsatt av fiender,
gå inn i din tid!
Under en blodig storm –
vi deg til strid!

Kanskje du spør i angst,
udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med
hva er mitt våpen?

Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.

For all vår fremtids skyld,
søk det og dyrk det,
dø om du må – men:
øk det og styrk det!

Stilt går granatenes
glidende bånd
Stans deres drift mot død
stans dem med ånd!

Krig er forakt for liv.
Fred er å skape.
Kast dine krefter inn:
døden skal tape!

Elsk og berik med drøm
alt stort som var!
Gå mot det ukjente
fravrist det svar.

Ubygde kraftverker,
ukjente stjerner.
Skap dem, med skånet livs
dristige hjerner!

Edelt er mennesket,
jorden er rik!
Finnes her nød og sult
skyldes det svik.

Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle.

Da synker våpnene
maktesløst ned!
Skaper vi menneskeverd
skaper vi fred.

Den som med høyre arm
bærer en byrde,
dyr og umistelig,
kan ikke myrde.

Dette er løftet vårt
fra bror til bror:
vi vil bli gode mot
men'skenes jord.

Vi vil ta vare på
skjønnheten, varmen
som om vi bar et barn
varsomt på armen!

Kommentarer til denne saken