Gå til sidens hovedinnhold

7 kjappe spørsmål til Terje Formoe

Artikkelen er over 5 år gammel

- Jeg skulle gitt mye for å kunne reist tilbake i tiden og sittet rundt bordet med alle de som er borte og kjent på de følelsene en gang til, sier Terje Formoe om barndommens jul i Paul Holmsens vei i Fredrikstad.

Hva er den viktigste grunnen til at du ble så kreativ som det du er?

- Tror det for min del har mye å gjøre med følelsesmessig sterke opplevelser i barndommen som det var vanskelig for et barn å sette ord på. Så ble det til et uttrykksbehov som gjorde at jeg allerede som 12-åring sto foran staffeliet på kveldene og malte. Tidlig lærte jeg også forskjellige tegneteknikker: Blyant, kull, tusj osv. Ser i dag at alt dette fungerte som en viktig “ventil” i forhold til innestengte følelser. Og min gode venn Ernst (70) som bodde på St. Hansfjellet og malte landskapsbilder var en stor inspirasjonskilde for meg. Han hadde alltid tid til meg, så meg og bygde opp selvtilliten min når det gjaldt tegning og maling.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

- Jeg hadde en sterk drøm om å bli tegner/illustratør.

Hvem er ditt største forbilde?

- Av nålevende er det nok Paul McCartney som har betydd mest for meg. The Beatles traff meg nærmest eksplosivt da jeg var 13-14 år og ga meg en musikalsk oppvåkning som har vært med meg gjennom hele livet. Det var med på å forme meg og lede meg inn i det som senere ble mine prosjekter og yrkesvalg.

Hvordan vil din beste venn beskrive deg?

- Forhåpentligvis som mine venners venn. En du kan stole på når det gjelder. En person som skifter mellom å være utadvendt og sosial og introvert og stille. Og et menneske som ikke trives uten planer og prosjekter. Dessuten en som elsker båt, hav og det å være “på loffen” fra havn til havn.

Når gråt du sist?

- Husker ikke når jeg virkelig gråt sist, men jeg blir stadig rørt og berørt - først og fremst i sammen med mine nærmeste. Men også når jeg tenker på de jeg har hatt i livet som ikke lenger er her. Prøver alltid å få med meg litt ettertanke ved graven til foreldrene mine når jeg er innom Fredrikstad.

Hva er ditt beste juleminne?

- Ikke ett bestemt minne, men barndommens jul i Paul Holmsens vei i Fredrikstad står frem med de sterkeste bildene. Skulle gitt mye for å kunne reist tilbake i tiden og sittet rundt bordet med alle de som er borte og kjent på de følelsene en gang til.

Hvis du fikk tre nøtter som Askepott – hva ville du ønsket deg?

- 1. God helse 2. Alt det beste for barna mine og deres familier. 3. Fred på jord.

Kommentarer til denne saken