Gå til sidens hovedinnhold

15 timer uten mat på eldresenter, her har Sylvi Listhaug en jobb å gjøre

Artikkelen er over 2 år gammel

Hilde Lilland forteller om over 15 timer mellom siste måltid på ettermiddagen og frokost neste dag for moren på Østsiden Eldresenter. Hun sender utfordringen til nytiltrådt eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


4. mai 2018 ble stortingsmeldingen «Leve hele livet, en kvalitetsreform for eldre» lagt frem av daværende eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Daværende – all den tid dette nokså ukjente blad i regjeringsbuketten ble annonsert fjernet fra vasen i skrivende stund. Hennes erstatter er nok kjent for de fleste. Sylvi Listhaug.

«Leve hele livet» består av 25 punkter; konkrete løsninger på områder hvor det ofte svikter i tilbudet til eldre. Et sentralt punkt gjelder mat og måltider.

Undertegnede har selv en mor som er så heldig å ha fått en liten omsorgsbolig på Østsiden Eldresenter. Eldresenteret er et stort kompleks som bebos av personer med høyst ulike funksjonsnivåer. Min mor bor i avdelingen for pleietrengende. Mange av disse er avhengig av hjemmesykepleie fire ganger i døgnet.

Å ta seg ut til butikker etc. på egen hånd er for mange av disse uaktuelt. Dog; dette er en plass der det er ganske så sosialt grunnet blant annet måltidene som inntas i fellesskap i hyggelige og trivelige lokaler.

Under punktet mat og måltider i «Leve hele livet» er hovedutfordringene flere. Blant annet nevnes det at den enkelte, så langt det er mulig, skal få ivareta egne mattradisjoner, maten skal lages lokalt (helst på institusjonen), måltidet skal inntas i sosialt samvær i trivelig lokaler.

Så langt skårer Østsiden Eldresenter høyt. Men videre begynner det å skurre. Nemlig hvor ofte disse hyggelige og gode måltidene finner sted. Og til hvilken tid. Blant annet blir det slått klart fast i både reformen – og av Helsedirektoratet og Forbrukerrådet – at nattefasten; dvs. hvor lang tid det går fra siste måltid på kvelden til første måltid neste dag, ikke skal overskride elleve timer.

Dette må et så flott sted som Østsiden eldresenter bestrebe seg på å ordne opp i.

Forbrukerrådet hadde blant annet en undersøkelse for et par år siden der det ble avdekket at av landets sykehjem er det ca. halvparten som lar de eldre gå mer enn elleve timer uten mat.

– Du blir oftere syk, slapp og kan lettere falle og skade deg, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Dette er en undersøkelse om forholdene ved norske sykehjem, men kan godt overføres både til pasientgruppen nevnt på Østsiden Eldresenter og andre institusjoner.

Det er ikke bare antall timer nattefasten ikke bør overskride som det blir fokusert på. Forbrukerrådet har klare oppfatninger når det gjelder til hvilken tid de forskjellige måltidene blir servert. Det vises i undersøkelsen til at flere av sykehjemmene serverte middag halv to eller tidligere.

– Middagen er det største og mest næringsrike måltidet. Når den serveres tidlig, får de eldre et enda verre utgangspunkt for å klare mange timer uten mat. Blant annet blir søvnen dårligere, sier Vie.

På flere institusjoner i Fredrikstad, blant dem Borge korttidssenter og Helsehuset blir det servert fire måltider. Frokost, lunsj, middag og kvelds. Frokost ca. klokken 8: 30, lunsj ca. klokken 12, middag ca. 16. Og kvelds engang rundt klokken 19.30. Det er vel det som blir ansett som normalt for «gud og hvermann» så langt jeg vet.

I min mors boligkompleks er det kun tre måltider, middag halv to og kvelds klokken 17:45. Neste fellesmåltid er frokost klokken 9: 00. Mao. 15 timer og ett kvarter med nattefaste. I helgene er frokosten en halv time senere. Regn selv.

I liket med mange av sykehjemmene i undersøkelsen tilbys det å ta med seg mat utenom måltidene. Da særlig noen skiver etter det siste kveldsmåltidet. Men her kreves det ofte mye av den eldre. De vil gjerne ikke være til bry og mangler ofte både initiativ og energi til både å ta med en «doggybag» – og ikke minst innta dette på rommet ved eget initiativ senere på kvelden. Alene.

Dette må et så flott sted som Østsiden eldresenter bestrebe seg på å ordne opp i. Man kan ikke forlange at staben som gjør en fantastisk jobb og som har mer enn nok å henge fingrene i, i tillegg skal sørge for å sikre at et «uoffisielt måltid blir inntatt på rommet. Dette er dog ikke opp til ledelsen på senteret å avgjøre.

Vi får håpe det skjer noe i kjølvannet av opprettelsen av denne reformen som lover så mye. Det skal etableres et nasjonalt støtteapparat for reformperioden (2019 -2023) denne våren. Hvilket skal legge til rette for kommunenes endringsarbeid og stimulere til erfaringsutveksling regionalt og lokalt.

Så da får vi bare håpe den nyansatte sjefen bretter opp bluseermet og setter i gang. Astrid Meland skrev i en kommentar i VG da utskiftningen var et faktum: «Partiets sterkeste kort er inne i regjeringen igjen. Og er det noe Sylvi Listhaug kan, så er det eldre».

Tiden vil vise...

Les også

Pensjonistforbundet ber partiene gjøre omsorg til en hovedsak i valgkampen

Les også

Leve hele livet – hjemme

Kommentarer til denne saken