– Jeg trodde det skulle være skikkelig kjedelig, men der tok jeg feil, sier Ebbe.

– Det er jo kjempe gøy å være servitør. De har mer ansvar og gjør kulere ting enn jeg trodde, legger han til.

Mandag åpnet restauranter i Fredrikstad, Halden og Moss dørene for 10. klassinger i en uhøytidelig restaurant-konkurranse.

Dommere fulgte elevene hele dagen. Forberedelse, gjennomføring, oppdekking og servering ble bedømt.

– Det er et tiltak for å rekruttere flere, og skape mer interesse og blest rundt restaurant- og matfaget. Det er færre og færre som søker til bransjen, og jeg tror mye av grunnen er mangel på informasjon. Mange vet ikke hva vi driver med, sier vinkelner (sommelier) på Slippen, Julie Dahl.

Bære som en servitør

Ebbe, Theodor og Thobias fra Vestbygda ungdomsskole hadde ingen servitør-erfaring da de ankom Slippen mandag morgen, men etter bare noen timer med restaurantens læring Aleksander Bergan (20), var de godt rustet for kveldens 20 gjester.

– Jeg er litt nervøs, men gleder meg mest.

– Hva er det morsomste dere har lært i dag?

– Bæreteknikk! Vi har lært å bære både tallerkener og glass, slik servitørene gjør. Rekorden ble 13 glass samtidig, sier Theodor.

Øv på å gå med flere tallerkener mellom bordene. 

Aleksander Bergan, lærling

Fikk prøve vinsmaking

Etter en god økt med serveringstips og teknikk, var det tid for vinsmaking. Riktignok alkoholfritt.

– Det å ha kjennskap til det man serverer er en viktig del av jobben, sier Dahl.

Og legger til:

– Det er flere som ikke drikker av personlige årsaker. Det har vi selvfølgelig ingen problemer med, men vi forventer at servitørene våre lukter og leser seg opp på det vi tilbyr.

Med stor iver får guttene utdelt hvert sitt ark, og en rask introduksjon i vinsmaking.

– Klarer du å smake forskjell på vin fra Portugal og Frankrike?, spør Ebbe.

– Ja, det gjør jeg, svarer Dahl og forteller videre at når hun er på skolebenken kan hun i løpet av en dag smake på opptil 40-50 viner.

– Dette tror jeg er ingefær og sitron!

– Helt riktig! Bra, svarer Dahl.

Ansvar for hver sin rett

Mandagens kjøkkensjef på Slippen var Oliver Sandvik (25). Han har yrkesfaglig utdanning fra Vestlandet, men kommer fra Fredrikstad og har kapret drømmejobben som kokk i hjembyen.

– Verdiene og matfilosofien på Slippen er det som gjorde at jeg søkte jobb her etter utdanningen, sier han og går gjennom kveldens 3-retters meny.

– Tre elever har ansvar for hver sin rett. Jeg og Pernille står for hovedretten, sier han og smiler.

– Jeg har lært å partere kylling, og en del fraser og uttrykk som jeg aldri hadde hørt om før, sier hun og ler.

Bransjen trenger flere folk

– Hva tenker du om at det er færre som søker seg inn på restaurant-og matfag?

– Det er helt krise. Bransjen trenger blant annet flere dyktige kokker med kjærlighet til faget, sier han.

Og legger til:

– Noe av det beste med å være kokk er at man tar del i så mange hyggelige stunder. For eksempel 20-års bryllupsdag. Det er noe spesielt med at mennesker stoler såpass på oss, at de velger å legge en viktig middag her. Man går hjem fra jobb med en god følelse etterpå.

– Hvilke egenskaper er viktige å ha som kokk?

– Man må være punktlig, organisert og ha en god arbeidsmoral.

KØL og Majorstuen var også med på restaurantdagen.