Gå til sidens hovedinnhold

1. mai markeres i Fredrikstad – også uten fysisk tog

«Vi trenger å gå sammen gjennom Fredrikstads gater. Personlig lengter jeg etter den gode fellesskapsfølelsen jeg får når vi går under fanene, taktfast til arbeidsmarsjene.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som i fjor vil årets markering bli en spesiell 1. mai-markering i Fredrikstad. Igjen vil et virus hindre oss i å leve normalt. Men korona eller ikke: Vi vil ta vare på 1. mai-dagens innhold.

Internasjonal solidaritet

1. mai ble først gang marker av amerikanske arbeidere i 1890 etter at Den Annen Internasjonale hadde blitt stiftet i Paris året før på den internasjonale arbeiderkongressen. Carl Jeppesen deltok fra Norge. Her i landet ble også den første 1. mai-feiringen gjennomført i 1890, selv om det hadde vært arbeidstog før dette også, men da hadde man benyttet seg av 17. mai til arbeiderdemonstrasjoner.

Kampen for åttetimers-dagen var den første store kampsaken: «8 Timer arbejde, 8 Timer frihed, 8 Timer hvile», slik det sto på det første norske 1. mai-merket i 1892.

Etter hvert har også arbeiderkulturen blitt en viktig del av 1. mai-dagen. Ikke minst har «Internasjonalen», oversatt til norsk av Olav Kringen i 1914, blitt en viktig kampsang.

Solidaritet over landegrensene vil alltid stå sentralt over fagbevegelsen. Mennesker som blir forfulgt og undertrykt vil alltid ha vår omtanke og støtte.

Nasjonal solidaritet

Trepartssamarbeidet har en god historie i Norge og vært et viktig instrument for å sikre arbeidsplasser. Samarbeidet er kalt «Den norske modellen». Det har vist seg at dette samarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstagere og myndighetene har vært ekstra viktig i korona-tida.

Koronaen har ført til nye utfordringer for fagbevegelsen. Mange har mistet jobben, permanent eller midlertidig. Vi har rundt 200.000 ledige i landet nå.

Arbeiderbevegelsen har vært nødt til å kjempe for selvsagte rettigheter som feriepenger for permitterte. Igjen viser det seg at når vi står sammen så får vi resultater. Men fortsatt er vi inne i en krevende tid hvor det ikke er noen tvil om hva som mest viktig: Få folk i arbeid.

Vi står foran et stortingsvalg. Beskjeden vår er klar: Nå trenger Erna og høyrekreftene en pause. Vi ser stadig flere eksempler på at den sittende regjering svekker arbeidsfolks rettigheter.

Årets 1. mai-markering foregår på Litteraturhuset
og sendes på FBTV fra klokken 16.00:

Med bl. a Yngve Hågensen i samtale med Jens Olav Simensen

Markering lokalt

Vårt svar er krystallklart: Vi ønsker en rødgrønn regjering. En regjering som tar vanlige folk på alvor. En regjering som trygger eksisterende og skaper nye arbeidsplasser. En regjering som tar det grønne skiftet på alvor.

Jeg håper at 1. mai 2021 blir siste gangen vi ikke kan møtes fysisk for å vise vårt samhold. Vi trenger å gå sammen gjennom Fredrikstads gater. Personlig lengter jeg etter den gode fellesskapsfølelsen jeg får når vi går under fanene, taktfast til arbeidsmarsjene. Jeg håper inderlig at vi neste år kan møtes på Tollbodplassen.

Men selv om vi ikke får gå sammen i tog så blir det en markering også i år. Den sendes på FBTV klokka 16.00 1. mai. Her kan du møte LO-kjempen Yngve Hågensen som forteller fra et langt og spennende liv. Arbeiderpartiets førstekandidat, Fredrikstads egen Jon-Ivar Nygård, og Rødts toppkandidat Hannah Berg holder appeller. Selvsagt blir det også arbeiderkultur ved Alexander Hermansen og Sunniva Berg. Jeg er sikker på at det blir en rød time som setter oss i den rette 1. mai-stemningen.

For å minne oss om 1. mai-dagens verdier, avslutter jeg med siste vers i den flotte arbeidersangen som Arne Paasche Aasen har skrevet:

Seieren følger våre faner!
Lytt til den jublende sang!
Se det folketog som tolker
arbeidets skapende trang.
Bær mot fred og frihet fram
røde faners brann
– vi går ut i dag å verge
folkets fedreland.
Mann og kvinne – vær på vakt,
klar til stridens dag.
Seieren følger våre faner!
Arbeidsfolk, slå lag!

Kommentarer til denne saken