Nyttårsaften Arkivfoto: Erik Hagen

Kjøp bilde

Nyttårsaften: Alkohol, lite klær og kulde kan være en farlig kombinasjon

Lettkledd og alkholpåvirket merker vi ikke kulden så godt som vi bør. Det kan få alvorlige konsekvenser.

F-b.no på Facebook og TwitterNyttårsaften sprettes champagnen og mange feirer overgangen fra det gamle til det nye året med en fest. Torsdag er det meldt sprengkulde på kvelden da rakettene skal sendes til vers. Divisjonsdirektør på medisin ved Sykehuset Østfold, Per Weydahl, ber folk kle seg godt og ta vare på hverandre.

Mister varmen

- Nå skal det bli veldig kaldt og da er det viktig å vite at alkohol har den virkning på kroppen at den utvider blodårene ytterst i kroppen og man føler seg varm, forklarer han.

Men den varmen må man ikke anse som reell.

- Varmen er særdeles fort forbigående. Når blodårene utvides taper man også varme veldig fort, sier Weydahl.

Det betyr at man føler seg varm selv om man egentlig har et varmetap.

Hvor lenge man kan gå kald ute før det er fare på ferde, er det vanskelig å si noe eksakt om. Men sovner man utendørs skal det ikk gå så fryktelig lang tid før det kan bli alvorlig, understreker divisjonsdirektøren.

- Det samme gjelder hvis man blir sittende utendørs. Det er veldig viktig at ingen blir sittende ute alene. Man må ta ansvar for hverandre.

- Lettkledde festantrekk egner seg best innendørs. Skal man ut må man kle seg godt. Kulde og alkhol sammen er skummelt i seg selv, om man i tillegg skal gå tynnkledd ute, avslutter han.

- Ikke oppsøk legevakten med elementære ting

Leder for Legevakten i Fredrikstad, Arnhild Hoff, har kalt inn ekstrapersonal til nyttårsaften. Erfaringsmessig er det mye å gjøre på årets siste dag. Allerede har de behandlet en rakettskade og en frostskade.

- Vi oppfordrer også alle til å kle seg godt når de skal ut å skyte opp raketter. Gjerne flere lag med ull.

Hoff understreker at det er viktig ikke å oppsøke legevakten med helt elementære ting, som oppkast og diarè, hvis ikke det er alvorlig.

Det samme gjelder vanlig forkjølelse og feber.

- Kan du vente, bør du det, sier hun.

Selv om de har en del folk på jobb, skulle hun gjerne ønske at de er enda flere til å håndtere alle henvendelsene som etter alle solemerker kommer torsdag.

Prioriterer "kuldemeldinger"

Leder for ordensavdelingen ved Fredrikstad politistasjon, Øivind Nilsen, sier det er all grunn til å advare mot fyll og kulde på nyttårsaften.

- Man kan fort komme i livsfare derfor er det viktig å ta ansvar så man ikke risikerer noe. Nyttårsaften er erfaringsmessig en kveld da det er mye fester hjemme hos folk og vanskelig å få tak i taxi. Derfor er det viktig med skikkelig med klær, sier han.

Han forteller at det er fort gjort å skli eller falle slik at de kan bli liggende uten at noen ser dem. Politiet kommer til å prioritere slike meldinger, men har ikke noe ekstra beredskap på grunn av kulden.

- Vi er godt bemannet for nyttårsaften, sier han.

Han ber folk kle godt på seg.

- Tynn dressbukse og kjole er langt fra nok. Man må tenke forfrysninger også når man er ute og går. Det er stor risiko for å få forfrysninger nå. Han ber også folk være ekstra påpasselige med raketter og åpen ild.

- Vi frykter også brann, avslutter han.

 

Kommentarer på f-b.no

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på f-b.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.


Bli tilhenger av Fredriksstad Blad på Facebook: