Russen bør være ekstra nøye når de skal kjøpe bil eller buss, sier Irene Falch i Forbrukerrådet. Foto: Illustrasjonsfoto: Geir Hansen

Russebusskjøp uten bakrus

- Russen bør være ekstra nøye når de skal kjøpe bil eller buss, sier Irene Falch i Forbrukerrådet.
Pål Andreassen
Publisert 22.02.2012 kl. 20:49 Oppdatert 22.02.2012 kl. 20:49

Tips en venn på e-post:


Sjekkliste for et sikkert bilkjøp

* Bruk skriftlig kontrakt, for eksempel Forbrukerrådets: http://forbrukerportalen.no/filearchive/kontrakt%20kjop%20bruktbil%20Bokmal%2008.02.11.pdf
* Undersøk bilen nøye. Bruk Forbrukerrådets tilstandsrapport: http://forbrukerportalen.no/filearchive/Tilstandsrapport_bruktbil_BM.pdfHvis du ikke er bilkyndig, eller kjenner noen som er det, anbefaler vi en salgstest som du blant annet kan få hos NAF.
* Undersøk bilens km-stand og årsmodell.
* Undersøk om bilens servicehefte er komplett utfylt.
* Undersøk om bilen har hatt skade.
* Sjekk at bilen er EU-godkjent (men det erstatter ikke salgstest).
* Undersøk om det er heftelser på bilen.

* Sjekk hvem som er bilens rette eier.
* Sjekk om det følger garanti med bilen.


Ofte er det deres første bilkjøp, og de fleste har ikke sertifikat for bil, og i alle fall ikke buss.

Når du ikke engang kan prøvekjøre, er det viktig å få hjelp til å vurdere tilstanden på kjøretøyet, påpeker Irene Falch i Forbrukerrådet.

Russen har i mange tilfeller spart i årevis for å få råd til drømmerussebussen, og det kan sikkert være fristende å knipe inn noen kroner her og der. Men en salgstest hos for eksempel NAF kan vise seg å være en god investering.

I god tro

Her i landet tenker vi godt om hverandre. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort viser i alle fall at bare to av tre bruker kontrakt.

- Det er en stor tabbe å droppe kontrakt. Uansett hvor ærlig og velmenende kjøper og selger er, så er det nå en gang slik at folk misforstår hverandre, advarer Irene Falch.

Sjekk også hos Statens vegvesen om årsavgiften er betalt, og om det finnes økonomiske heftelser på bilen eller bussen.

Falch råder også til at de som skriver under på kontrakten er over 18 år, eller at foreldrene deres godkjenner avtalen. Det gjelder også interne avtaler som definerer ansvaret mellom deltagerne på bilen.

Les mer om:  Barn og ungdom (Moshpit)  Mosh Pit Ung i Fredrikstad 

På forsiden nå