Erfaren trio. Monica Hjelle (fra venstre), Hans Marius Hoff Mittet og Johan Osuldsen tar sommeren i Brottet på Hvaler. FOTO: ARE BYE

– Jeg ser musikalen med helt nye øyne

«Mamma Mia»-regissør Johan Osuldsen skal sette sitt preg på musikalen «Stenhoggern». Med på laget har han Hans Marius Hoff Mittet og lokale Monica Hjelle.
Av Are Bye
Publisert 17.03.2012 kl. 16:40 Oppdatert 17.03.2012 kl. 16:52

Tips en venn på e-post:


Stenhoggern

Stenhoggern AS har siden 2005 spilt egenproduserte musikaler i Brottet Amfi på Spjærøy.

«Stenhoggern» ble første gang spilt fra 2005 til 2007

Stykket er skrevet av Hans P. Thøgersen og Svein Gundersen

I sommer settes musikalen opp igjen. Denne gang med Johan Osuldsen som regissør

Hovedrollene spilles av Monica Hjelle og Hans Marius Hoff Mittet. Ensemblet består av rundt 30 skuespillere, mange lokale

«Stenhoggern» er tidligere spilt for 15.000 publikummere -

Premiere blir fredag 13. juli

Øvelse. Skuespillerne Monica Hjelle (fra venstre), Hans Marius Hoff Mittet, Martin Hovland, Jenny Kaatz, Ulrik Tangen og regissør Johan Osuldsen har leseprøve på St. Croix. «Stenhoggern» i Brottet Amfi på Hvaler settes opp i sommer.

Fredag 13. juli er det duket for gjensyn med Karl Anton Berg og hans kone Augusta i musikalen «Stenhoggern». Sju år etter at den først ble satt opp i Brottet, er det denne gang Johan Osuldsen som har regien.

Her kan du lese anmeldelsen fra 2007

Sammen med Heidi Gjermundsen Broch hadde han stor suksess med «Mamma Mia» ved Folketeateret i 2009. Nærmere 200.000 mennesker så den populære forestillingen.
– Jeg ser «Stenhoggern» med nye øyne, og med all respekt for den forrige oppsetningen har vi strammet opp litt. Vi har forsøkt å gjøre dramaturgien og karakterene enda tydeligere, sier Osuldsen.

Stikkordet er kamp

Stykket foregår fremdeles på Spjærøy for cirka 100 år siden. Det skal bygges ny kirke og nytt Folkets Hus på øya, stenhoggersmed Karl Anton Berg jobber hardt, og kjemper for bedre sosiale kår.
– Det var et godt manus, og det var lett å si ja. Hvaler-sangen var grunn god nok. Musikalen handler om å kjempe, om kvinnekamp, klassekamp og en kamp for å bli den man egentlig vil være, sier regissøren.
Han har ikke sett forestillingen før, og det tror han er en fordel. Da kan han begynne med blanke ark. Men han så «Jeppe i Brottet» i fjor, og ble fascinert.

Kunnskap og interesse

– Det er annerledes her i Fredrikstad. Dere har nytt materiale av Svein Gundersen til en god musikal, og det er sjelden vare. Det er stas med et så bra miljø fullt av kunnskap og interesse, sier Osuldsen.
Han innrømmer gjerne at det ikke er tilfellet over alt.
– Det er ikke så mange institusjonsteater som kan matche dette. Det er en kjærlighet for faget her, sier han.
Osuldsen kjenner Hans Marius Hoff Mittet godt. At de nå endelig får jobbe sammen synes Hoff Mittet er gøy.

– Et privilegium

– Det blir veldig fint å jobbe med min gamle lærer. Det er fin musikk og fine tekster, og Brottet ser fantastisk ut, sier mannen som har hatt store roller i «Singing In The Rain», «Chicago», «Fame», «Hair» og «Les Misérables» på Oslo Nye Teater.
På Hvaler skal han sparre med Monica Hjelle som mange i Fredrikstad kjenner fra lokale oppsetninger, senest i «Værstekællær».
– Musikken og teksten treffer deg rett i hjertet. Det er et stort privilegium å få gjøre dette på Hvaler. Jeg gråter nesten bare av å snakke om det, sier Hjelle.
 

Les mer om:  Kultur  Kultur 

På forsiden nå